Krompirjeve palačinke

Znam svetuje

Krompirjeve palačinke so priljubljena poslastica. Jedo jih tako sladke, posute s sladkorjem v prahu z jabolčno čežano, ali kot prilogo slanim jedem. Enostavne so za pripravo, poskusite in ne bo vam žal.

Krompirjeve palačinke so priljubljena jed po vsem svetu, znane pod različnimi imeni, kot so “latkes” v judovski kuhinji, “rösti” v švicarski kuhinji in “boxty” v irski kuhinji.

V mnogih kulturah so krompirjeve palačinke tradicionalna jed med praznovanji, še posebej med judovskim praznikom Hanuko, ko se pripravljajo latkes.

Krompirjeve palačinke so izjemno prilagodljive. Poleg krompirja lahko vsebujejo tudi dodatke, kot so čebula, sir, zelišča ali začimbe, kar jim daje edinstven okus.

Sestavine za krompirjeve palačinke

  • 2 kg krompirja
  • 1 čebula
  • 2 jajci
  • 70 g moke
  • 1 čajna žlička soli
  • olje za cvrtje

Postopek

1Krompir olupimo in čim bolj drobno naribamo. Skozi gazo iz njega iztisnemo čim več tekočine. Prav tako olupimo in drobno naribamo čebulo.

2Odcejen krompir damo v večjo skledo, dodamo  naribano čebulo, jajci, moko in sol.

3Dobro premešam, najlažje je kar z rokami, da dobimo enakomerno, gosto zmes. Če je preredka, dodamo še malo moke.

4Na ponvi segrejemo nekaj žlic olja. Na zmerni temperaturi pečemo naše palačinke.

5Na ponev damo dve žlici krompirjeve zmesi, malo sploščimo palačinke in pečemo 5 minut, obrnemo in še 4-5 minut, do lepe zlato rumene barve.

6Pečene položimo na papirnato brisačo, da vpije odvečno olje.

7Če poste postregli kor slano prilogo, jih posujte s sveže nasekljanim drobnjakom.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodna vsebina

Ne prezrite