Velika prednost regrata je, da je zelo poznana rastlina in raste praktiฤno povsod. Nabirajte ga na krajih, ki niso onesnaลพen s pesticidi, izpuลกnimi plini ali ลพivalskimi izloฤki. Ocvrti regratovi cvetovi so res malce nenavadna jed, kljub temu pa odliฤnega okusa. Porabimo jih takoj, ko jih naberemo.
Sestavine za ocvrte regratove cvetove
- 40 regratovih cvetov
- 2 litra hladne, osoljene vode
- 200 g moke
- 1 jajce
- 250 ml mleka
- 1/2 ลพliฤke soli
- 1 ลกฤepec popra
- olje za cvrtje
Postopek
1Regratove cvetove operemo v hladni osoljeni vodi. Osuลกimo jih na papirnati brisaฤki. Steblo odreลพemo blizu cvetov toliko, da se cvet ลกe drลพi skupaj.
2Jajce stepemo s soljo in poprom, dodamo mleko in moko ter s paliฤnim meลกalnikom zmeลกamo v gladko testo.
3Olje za cvrtje segrejemo na 190 stopinj Celzija. Naredimo preizkus s kuhalnico, ki jo potopimo na dno posode z oljem in ko se okoli nje nabirajo mehurฤki, je olje pravลกnje temperature.
4Cvetove pomakamo v testo in polagamo v segreto olje. Cvremo toliko ฤasa, da dobijo lepo zlato-rumeno barvo. Cvrte odlagamo na papirnato brisaฤko, da vpije odveฤno olje.
5Postreลพemo jih ลกe tople z omako, ki vam je najljubลกa. Mi jih jemo s pikantno.
Ali ste vedeli?
Divja hrana iz narave: Regratovi cvetovi so del divje hrane, ki jo lahko najdemo v naravi. Ta rastlina je pogosto uporabljana v kulinariki zaradi svojih zdravstvenih koristi in znaฤilnega okusa.
Bogat vir hranil: Regrat vsebuje ลกtevilne hranilne snovi, vkljuฤno z vitamini A, C in K ter minerali, kot so ลพelezo in kalcij. Ocvrti regratovi cvetovi tako niso le okusni, temveฤ tudi hranljivi.
Sezonska poslastica: Regratovi cvetovi so obiฤajno na voljo spomladi, kar pomeni, da so ocvrti regratovi cvetovi pogosto sezonska poslastica. Ljudje radi izkoristijo to obdobje, da uลพivajo v okusih sveลพe nabranih rastlin.
Kulinarฤna kreativnost: Priprava ocvrtih regratovih cvetov omogoฤa kulinariฤno kreativnost. Poleg ocvrtja se lahko eksperimentira z razliฤnimi zaฤimbami ali pa jih postreลพe z razliฤnimi omakami za ลกe veฤji okusni uลพitek.
Domaฤa hrustljava tekstura: Ocvrti regratovi cvetovi prinaลกajo hrustljavo teksturo zaradi ocvrtega testa, kar predstavlja odliฤno kombinacijo s subtilnim okusom regratovih cvetov.
Lokalna in trajnostna hrana: Regratovi cvetovi so pogosto na voljo lokalno in so del trajnostne prehrane. Nabiranje divjih rastlin v lokalnem okolju poudarja pomen sezonske in lokalne hrane.