Medeno pistacijev baklavin Cheesecake

Znam svetuje

Medeno pistacijev baklavin Cheesecake zdruลพuje bogate okuse tradicionalne baklave s kremastim uลพitkom cheescaka. ฤŒudovita fuzija, ki bo z vsakim griลพljajem poteลกila vaลกo ลพeljo po sladkem.

Zakaj vam bo ta recept vลกeฤ?

Ta sladica je popolna meลกanica oreลกฤkov, sladkih in kremastih okusov. Hrustljava plast oreลกฤkov v kombinaciji z gladkim nadevom iz sira ustvari edinstveno izkuลกnjo okusa, ki se ji ni mogoฤe upreti. Poleg tega pridih medu in roลพne vodice tej dekadentni poslastici doda pridih elegance.

Sestavine za medeno pistacijev baklavin Cheesecake

Za osnovo

  • 6 listov listnatega testa
  • 200 g stopljenega masla
  • 125 g praลพenih orehov
  • 125 g praลพenih mandljev
  • 1 ลพliฤka cimeta
  • ลกฤepec soli
  • 2 ลพlici stpljenega masla

Za nadev

  • 500 g kremnega sira sobne temperature
  • 250 g sladkorja
  • ลกฤepec soli
  • 2 ลพliฤki vaniljeve ekstrakt
  • 1 ลพlica limonine lupinice
  • 1 ลพlica limoninega soka
  • 1 ลพlica ลกkroba
  • 3 velika jajca sobne temperature
  • 250 g grลกkega jogurta ali kisle smetane

Za preliv

  • 125 g nesoljenih grobo seseklanih pistacij
  • 250 ml tekoฤega medu
  • 1 ลพlica limoninega soka
  • en ลกpric roลพne vodice

Za okras

  • ลกe veฤ medu

Postopek

1Ogrejemo peฤico na 180ยฐC. Pripravite 20 – 26 cm pekaฤ za torto in na dno postavimo papir za peko.

2S stopljenim maslom premaลพemo vsak list testa in ga poloลพimo v model. Odreลพemo odveฤne robove in ga peฤemo 12 minut, dokler ne porjavijo.

3V meลกalniku grobo zmeljemo orehe, mandlje, cimet in sol. Dodamo 2 ลพlici masla in premeลกamo. Razporedite po peฤenem testu.

4Do gladkega zmeลกamo kremni sir, sladkor, sol, vanilijo, limonino lupinico in sok ter koruzni ลกkrob. Posamiฤno vmeลกamo ลกe jajca nazadnje pa ลกe grลกki jogurt ali kislo smetano. Prelijemo ฤez meลกanico orehov in zgladimo vrh.

5Na srednji reลกetki peฤemo okoli 45 minut, tako, da je ravno porjavel. Ugasnite peฤico in pustite torto notri ลกe 50 minut, popolnoma ohladite, nato prelijte z medom, pomeลกanim z limoninim sokom in roลพno vodico, ter potresite s sesekljanimi pistacijami.

Shranjevanje

Morebitne ostanke sirove torte shranite v hladilniku, pokrite s plastiฤno folijo ali v nepreduลกni posodi. Sveลพa ostane do 3-4 dni.

Nasveti za recept

  • Da zagotovite gladek in kremast nadev, naj bo kremni sir sobne temperature.
  • Ko zlagate kupaj listnato testo, delajte hitro, da se ne izsuลกi.
  • Za bogatejลกi okus lahko v plasti oreลกฤkov uporabite meลกanico razliฤnih oreลกฤkov.

Prepustite se razkoลกni kombinaciji baklave in sirove torte. Osupljiva sladica, bo navduลกila vaลกe goste in zadovoljila vaลกe sladkosnede!โ€

ฤŒe vas zanima…

Baklava

Zaฤetki baklave segajo v antiko. Pribliลพno v osmem stoletju pr. n. ลกt. so ljudje v Asirskem imperiju, ki se je razลกiril po delih danaลกnjega Iraka, Irana, Kuvajta, Sirije in Turฤije, razporedili nekvaลกene kruhke v plasteh, vmes pa z nasekljanimi oreลกฤki, da bi jih uลพivali ob posebnih dogodkih. Stoletja kasneje je bila starogrลกka in rimska ยปposteljicaยซ (latinska beseda placenta izhaja iz grลกke besede plakous ali ยปsirna pogaฤaยซ,) jed, sestavljena iz ลกtevilnih plasti testa, polnjenih s sirom in medom ter zaฤinimo z lovorjem. Vendar pa so najzgodnejลกe razliฤice baklave, kot jo poznamo danes, nastale pred pribliลพno 500 leti, v ฤasu Otomanskega cesarstva.

ยปNajzgodnejลกa omemba baklave je v pesmi mistika Kaygusuza Abdala, ki je ลพivel v prvi polovici 15. stoletja,ยซ piลกe Mary Isin, otomanska zgodovinarka hrane, v svoji knjigi Sherbet and Spice: The Complete Story of Turkish sweets and desserts.

Zgodovinsko gledano so poslastico hranili za prazniฤne priloลพnosti zaradi spretnosti, potrebne za njeno pripravo, pa tudi zaradi visoke cene kljuฤnih sestavin, kot so med, sladkor in oreลกฤki. V otomanskih ฤasih je bila baklava “skoraj sveti” del ramazana, pojasnjuje Isin. Zaฤetek leta 1520, v tem svetem mesecu, jo je otomanski sultan znano podaril v ogromnih koliฤinah svojim najelitnejลกim vojakom, janiฤarjem, v tako imenovani procesiji baklave. ยปNa stotine pladnjev baklave, enega na vsakih deset janiฤarjev, so spekli v kuhinjah palaฤe, jih zavezali v krpe, da so jih zaลกฤitili pred prahom, in razporedili na drugem sodiลกฤu,ยซ piลกe Isin. “Dokler janiฤarski korpus ni bil likvidiran leta 1826, en mesec in pol po procesiji baklave, je ta dogodek ostal priljubljen letni spektakel.” Otomanski kristjani so pekli baklavo za postni ฤas, pri ฤemer so nekateri uporabili do 40 plasti filo testa, ki so predstavljali 40 dni posta, drugi pa so uporabili 33 plasti, ki so predstavljali 33 let Kristusovega ลพivljenja. Judje po cesarstvu so baklavo zaฤeli streฤi tudi ob praznikih Roลก Haลกana in Purim. ฤŒe vas o baklavi zanima ลกe veฤ, si lahko preberete v tem ฤlanku.

Cheesecake

Cheesecakes so peฤene kreme โ€“ razmeroma preprosto razmerje mehkega sira, jajc, sladkorja in nekaj arom โ€“ obiฤajno na osnovi piลกkotov ali peciva. Obstajajo ลกtiri osnovne vrste sira, sorta in celo blagovna znamka sira, ki vpliva na teksturo in okus: skuta, kot je kmeฤka, lonฤena ali skuta; ricotta (italijanska torta s sirom); quark (nemลกko sirov kolaฤ); in kremni sir (New York cheesecake). Poleg tega obstaja razliฤica, podobna nepeฤenemu ลกifonu (francoski cheesecake).

Stari Grki so v petem stoletju pr. n. ลกt. pripravljali najzgodnejลกe znane rudimentarne sirove kolaฤe (plakous, kar pomeni “ploลกฤata masa”), sestavljene iz polpet iz sveลพega sira, gladko pretlaฤenega z moko in medom ter peฤenega na lonฤeni reลกetki. V poznosrednjeveลกki Evropi se je sirova torta ponovno pojavila v obliki torte z osnovo za pecivo. Prva angleลกka kuharska knjiga The Forme of Cury (okoli 1390), ki je sestavljena iz zbirke srednjeveลกkih angleลกkih receptov, ki so jih sestavili kuharji kralja Riharda II., je vkljuฤevala dve sirni tarti: ยปSambocadeยซ, ki je vsebovala skuto, jajฤne beljake, roลพno vodo, in bezgovih cvetov ter ยปTart de Bryยซ (beseda bry je izpeljana iz stare Normanije za ยปzdrobljenยซ in se nanaลกa na metodo priprave sira), narejena iz ruayna (polmehkega jesenskega kravjega sira), jajฤnih rumenjakov, in mletega ingverja. V naslednjih petih stoletjih je skoraj vsaka naslednja angleลกka kuharska knjiga vsebovala vsaj en recept za torto s sirom.

Glede na dolgotrajno angleลกko ljubezen do torte s sirom ni presenetljivo, da jih najdemo v ameriลกkih kolonijah. Do leta 1730 se je Philadelphia ponaลกala s taverno “Cheesecake House”. Ponujala je tri sirove torte in peฤen “skutin puding”, slednji je bil sirov kolaฤ brez skorje. Vse so bile aromatizirane z roลพno vodico, zaฤimbami in ribezom ter peฤeno v skorjicah. V 19. stoletju sta subtilnejลกa limona in/ali vanilija nadomestila roลพno vodico in zaฤimbe kot prevladujoฤo aromo sirove torte. Osnova ลกtevilnih ameriลกkih sirovih tort se je v tridesetih letih 20. stoletja dramatiฤno spremenila. Iz skute v veliko bolj kremasto in bogatejลกo poslastico – zaradi kremnega sira.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Vedno sveลพe

Sorodna vsebina

Ne prezrite