Buhteljni imajo svoje korenine v Avstriji, kjer so znani kot “Buchteln”. Ta sladica se je sčasoma razširila po različnih evropskih kuhinjah in pridobila različna imena.
Čeprav so buhteljni tradicionalno nadevani z marelično marmelado, so se skozi čas pojavile številne različice nadevov. Med priljubljenimi so tudi skutni, čokoladni, lešnikovi in jabolčni nadevi.
V nekaterih evropskih državah so buhteljni priljubljena praznična jed, zlasti med božičnimi prazniki.
Dodajanje ruma je pogost dodatek, ki jim doda poseben okus. Namočene rozine v rumu so prav tako priljubljena sestavina.
Buhteljni so bili nekoč preprosta kmečka jed, ki se je pripravljala ob prazničnih in posebnih priložnostih. Danes so nekoliko pozabljena sladica, saj za pripravo potrebujemo kar nekaj časa in spretnosti.
Buhteljni so pogosto priljubljena jed na sejmih in prazničnih prireditvah, kjer jih obiskovalci radi uživajo kot toplo in sladko poslastico.
Sestavine za buhteljne z marmelado in rumom
Testo
- 500 g gladke bele moke za vzhajano testo
- 100 g masla
- 75 g sladkorja
- 3 rumenjaki
- 1 kocka kvasa
- žlička soli
- 3 žlica ruma
- 1 vaniljev sladkor
- naribana lupinica 1 neškropljene limone
- 250 ml mleka
Nadev
- 1 manjši kozarček marelične marmelade (ali katere druge)
- 2 žlici ruma
- 1 beljak za premaz
- sladkor v prahu za posip
- 2 veliki žlici stopljenega masla
Postopek
1Moko presejemo v večjo skledo, na sredini naredimo jamico in vanjo nadrobimo kvas. Dodamo žličko sladkorja in približno 2 decilitra mlačnega mleka. Malo premešamo in pustimo približno 15 minut, da kvas vzhaja.
2V manjšo skledo damo rumenjake, sol, raztopljeno maslo, sladkor, vaniljev sladkor. Z električnim mešalnikom mešamo toliko časa, da se sladkor raztopi. Dodamo še limonino lupinico in rum in še malo premešamo.
3Ko je kvas vzhajal, pričnemo mesiti testo. Najlažje nam bo, če uporabimo mešalnik z nastavkom za gnetenje. Če ga nimamo, stepamo s kuhalnico. Med mešanjem počasi prilivamo jajčno zmes. Gnetemo toliko časa, da dobimo gladko, mehko in zračno testo, ki se ne sme lepiti na prste. Po potrebi dolivamo mleko.
4Testo stresemo na pomokano desko, naredimo hlebček, ga pomokamo po vrhu, pokrijemo s prtičkom in pustimo vzhajati eno uro, da naraste na dvojno količino.
5Med vzhajanjem testa pripravimo marmelado. V ponvi jo gladko zmešamo z rumom, in če je preredka jo nekoliko pokuhamo, da se zgosti, lahko ji dodamo tudi eno žličko želatine fix. Trša kot bo marmelada, lažje jo bomo nadevali v buhteljne. Pustimo, da se popolnoma ohladi.
6Pripravimo pekač, obložimo ga s peki papirjem ali namažemo z maslom. Vzhajano testo rahlo pregnetemo in razvaljamo na približno 7 mm debel kvadrat. Tega narežemo na enako velike kvadratke. Iz te količine testa jih dobimo približno 16.
7Na sredino vsakega kvadratka damo žličko marmelade in dobro stisnemo robove, da nam marmelade ne bo med peko uhajala. Med dlanmi jih oblikujemo v obliko kroglice. Vsako kroglico premažemo s stopljenim maslom in tesno, drugo ob drugi polagamo v pekač.
8Pekač pokrijemo s kuhinjsko krpo in pustimo vzhajati še 45 minut. Pečico predgrejemo na 180 °C. Preden vzhajane buhteljne postavimo v ogreto pečico, jih premažemo z rahlo stepenim beljakom.
9Po približno 15 minutah peke (sredna lega) buhteljne pokrijemo s peki papirjem, da se po vrhu ne zažgejo. Pečemo še 20-25 minut. Pečene posipamo s sladkorjem v prahu in pustimo, da se nekoliko ohladijo. Postrežemo za zajtrk ali kot sladico po enolončnicah.