Buhteljni imajo svoje korenine v Avstriji, kjer so znani kot “Buchteln”. Ta sladica se je sฤasoma razลกirila po razliฤnih evropskih kuhinjah in pridobila razliฤna imena.
ฤeprav so buhteljni tradicionalno nadevani z mareliฤno marmelado, so se skozi ฤas pojavile ลกtevilne razliฤice nadevov. Med priljubljenimi so tudi skutni, ฤokoladni, leลกnikovi in jabolฤni nadevi.
V nekaterih evropskih drลพavah so buhteljni priljubljena prazniฤna jed, zlasti med boลพiฤnimi prazniki.
Dodajanje ruma je pogost dodatek, ki jim doda poseben okus. Namoฤene rozine v rumu so prav tako priljubljena sestavina.
Buhteljni so bili nekoฤ preprosta kmeฤka jed, ki se je pripravljala ob prazniฤnih in posebnih priloลพnostih. Danes so nekoliko pozabljena sladica, saj za pripravo potrebujemo kar nekaj ฤasa in spretnosti.
Buhteljni so pogosto priljubljena jed na sejmih in prazniฤnih prireditvah, kjer jih obiskovalci radi uลพivajo kot toplo in sladko poslastico.
Sestavine za buhteljne z marmelado in rumom
Testo
- 500 g gladke bele moke za vzhajano testo
- 100 g masla
- 75 g sladkorja
- 3 rumenjaki
- 1 kocka kvasa
- ลพliฤka soli
- 3 ลพlica ruma
- 1 vaniljev sladkor
- naribana lupinica 1 neลกkropljene limone
- 250 ml mleka
Nadev
- 1 manjลกi kozarฤek mareliฤne marmelade (ali katere druge)
- 2 ลพlici ruma
- 1 beljak za premaz
- sladkor v prahu za posip
- 2 veliki ลพlici stopljenega masla
Postopek
1Moko presejemo v veฤjo skledo, na sredini naredimo jamico in vanjo nadrobimo kvas. Dodamo ลพliฤko sladkorja in pribliลพno 2 decilitra mlaฤnega mleka. Malo premeลกamo in pustimo pribliลพno 15 minut, da kvas vzhaja.
2V manjลกo skledo damo rumenjake, sol, raztopljeno maslo, sladkor, vaniljev sladkor. Z elektriฤnim meลกalnikom meลกamo toliko ฤasa, da se sladkor raztopi. Dodamo ลกe limonino lupinico in rum in ลกe malo premeลกamo.
3Ko je kvas vzhajal, priฤnemo mesiti testo. Najlaลพje nam bo, ฤe uporabimo meลกalnik z nastavkom za gnetenje. ฤe ga nimamo, stepamo s kuhalnico. Med meลกanjem poฤasi prilivamo jajฤno zmes. Gnetemo toliko ฤasa, da dobimo gladko, mehko in zraฤno testo, ki se ne sme lepiti na prste. Po potrebi dolivamo mleko.
4Testo stresemo na pomokano desko, naredimo hlebฤek, ga pomokamo po vrhu, pokrijemo s prtiฤkom in pustimo vzhajati eno uro, da naraste na dvojno koliฤino.
5Med vzhajanjem testa pripravimo marmelado. V ponvi jo gladko zmeลกamo z rumom, in ฤe je preredka jo nekoliko pokuhamo, da se zgosti, lahko ji dodamo tudi eno ลพliฤko ลพelatine fix. Trลกa kot bo marmelada, laลพje jo bomo nadevali v buhteljne. Pustimo, da se popolnoma ohladi.
6Pripravimo pekaฤ, obloลพimo ga s peki papirjem ali namaลพemo z maslom. Vzhajano testo rahlo pregnetemo in razvaljamo na pribliลพno 7 mm debel kvadrat. Tega nareลพemo na enako velike kvadratke. Iz te koliฤine testa jih dobimo pribliลพno 16.
7Na sredino vsakega kvadratka damo ลพliฤko marmelade in dobro stisnemo robove, da nam marmelade ne bo med peko uhajala. Med dlanmi jih oblikujemo v obliko kroglice. Vsako kroglico premaลพemo s stopljenim maslom in tesno, drugo ob drugi polagamo v pekaฤ.
8Pekaฤ pokrijemo s kuhinjsko krpo in pustimo vzhajati ลกe 45 minut. Peฤico predgrejemo na 180 ยฐC. Preden vzhajane buhteljne postavimo v ogreto peฤico, jih premaลพemo z rahlo stepenim beljakom.
9Po pribliลพno 15 minutah peke (sredna lega) buhteljne pokrijemo s peki papirjem, da se po vrhu ne zaลพgejo. Peฤemo ลกe 20-25 minut. Peฤene posipamo s sladkorjem v prahu in pustimo, da se nekoliko ohladijo. Postreลพemo za zajtrk ali kot sladico po enolonฤnicah.