Buhteljni z marmelado in rumom

Znam svetuje

Buhteljni imajo svoje korenine v Avstriji, kjer so znani kot “Buchteln”. Ta sladica se je sฤasoma razลกirila po razliฤnih evropskih kuhinjah in pridobila razliฤna imena.

ฤŒeprav so buhteljni tradicionalno nadevani z mareliฤno marmelado, so se skozi ฤas pojavile ลกtevilne razliฤice nadevov. Med priljubljenimi so tudi skutni, ฤokoladni, leลกnikovi in jabolฤni nadevi.

V nekaterih evropskih drลพavah so buhteljni priljubljena prazniฤna jed, zlasti med boลพiฤnimi prazniki.

Dodajanje ruma je pogost dodatek, ki jim doda poseben okus. Namoฤene rozine v rumu so prav tako priljubljena sestavina.

Buhteljni so bili nekoฤ preprosta kmeฤka jed, ki se je pripravljala ob prazniฤnih in posebnih priloลพnostih. Danes so nekoliko pozabljena sladica, saj za pripravo potrebujemo kar nekaj ฤasa in spretnosti.

Buhteljni so pogosto priljubljena jed na sejmih in prazniฤnih prireditvah, kjer jih obiskovalci radi uลพivajo kot toplo in sladko poslastico.

Sestavine za buhteljne z marmelado in rumom

Testo

  • 500 g gladke bele moke za vzhajano testo
  • 100 g masla
  • 75 g sladkorja
  • 3 rumenjaki
  • 1 kocka kvasa
  • ลพliฤka soli
  • 3 ลพlica ruma
  • 1 vaniljev sladkor
  • naribana lupinica 1 neลกkropljene limone
  • 250 ml mleka

Nadev

  • 1 manjลกi kozarฤek mareliฤne marmelade (ali katere druge)
  • 2 ลพlici ruma
  • 1 beljak za premaz
  • sladkor v prahu za posip
  • 2 veliki ลพlici stopljenega masla

Postopek

1Moko presejemo v veฤjo skledo, na sredini naredimo jamico in vanjo nadrobimo kvas. Dodamo ลพliฤko sladkorja in pribliลพno 2 decilitra mlaฤnega mleka. Malo premeลกamo in pustimo pribliลพno 15 minut, da kvas vzhaja.

2V manjลกo skledo damo rumenjake, sol, raztopljeno maslo, sladkor, vaniljev sladkor. Z elektriฤnim meลกalnikom meลกamo toliko ฤasa, da se sladkor raztopi. Dodamo ลกe limonino lupinico in rum in ลกe malo premeลกamo.

3Ko je kvas vzhajal, priฤnemo mesiti testo. Najlaลพje nam bo, ฤe uporabimo meลกalnik z nastavkom za gnetenje. ฤŒe ga nimamo, stepamo s kuhalnico. Med meลกanjem poฤasi prilivamo jajฤno zmes. Gnetemo toliko ฤasa, da dobimo gladko, mehko in zraฤno testo, ki se ne sme lepiti na prste. Po potrebi dolivamo mleko.

4Testo stresemo na pomokano desko, naredimo hlebฤek, ga pomokamo po vrhu, pokrijemo s prtiฤkom in pustimo vzhajati eno uro, da naraste na dvojno koliฤino.

5Med vzhajanjem testa pripravimo marmelado. V ponvi jo gladko zmeลกamo z rumom, in ฤe je preredka jo nekoliko pokuhamo, da se zgosti, lahko ji dodamo tudi eno ลพliฤko ลพelatine fix. Trลกa kot bo marmelada, laลพje jo bomo nadevali v buhteljne. Pustimo, da se popolnoma ohladi.

6Pripravimo pekaฤ, obloลพimo ga s peki papirjem ali namaลพemo z maslom. Vzhajano testo rahlo pregnetemo in razvaljamo na pribliลพno 7 mm debel kvadrat. Tega nareลพemo na enako velike kvadratke. Iz te koliฤine testa jih dobimo pribliลพno 16.

7Na sredino vsakega kvadratka damo ลพliฤko marmelade in dobro stisnemo robove, da nam marmelade ne bo med peko uhajala. Med dlanmi jih oblikujemo v obliko kroglice. Vsako kroglico premaลพemo s stopljenim maslom in tesno, drugo ob drugi polagamo v pekaฤ.

8Pekaฤ pokrijemo s kuhinjsko krpo in pustimo vzhajati ลกe 45 minut. Peฤico predgrejemo na 180 ยฐC. Preden vzhajane buhteljne postavimo v ogreto peฤico, jih premaลพemo z rahlo stepenim beljakom.

9Po pribliลพno 15 minutah peke (sredna lega) buhteljne pokrijemo s peki papirjem, da se po vrhu ne zaลพgejo. Peฤemo ลกe 20-25 minut. Peฤene posipamo s sladkorjem v prahu in pustimo, da se nekoliko ohladijo. Postreลพemo za zajtrk ali kot sladico po enolonฤnicah.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Vedno sveลพe

Sorodna vsebina

Ne prezrite