Ledeno limonino pecivo je mehak in soฤen limonin biskvit, obiฤajno v obliki kruha ali ลกtruce, prelit z ledeno glazuro iz limoninega soka in sladkorja v prahu. Priljubljen je kot sladica za zajtrk, popoldanski prigrizek ali sladico ob kavi.
Ledeno limonino pecivo in njegov okus
Ledeni limonini kvadratki ponujajo izjemno osveลพujoฤ okus, kjer se zdruลพuje sladka in soฤna aroma limon ter jo dopolnjuje neลพna sladkost testa. Glazura iz limoninega soka in sladkorja v prahu dodaja sladkost in ลกe dodatno poudarja citrusno noto, ustvarjajoฤ popolno ravnoteลพje med sladkim in kislim. Ta sladica je idealna za tiste, ki uลพivajo v sveลพih in citrusnih okusih ter iลกฤejo lahkotno sladko poslastico. Je enostavna za pripravo in se odliฤno prilega kot posladek ob razliฤnih priloลพnostih.
Prehranska vrednost recepta
Pribliลพna prehranska vrednost za celoten recept:
- Energijska vrednost: Pribliลพno 3000-3500 kcal
- Beljakovine: Pribliลพno 40-50 g
- Maลกฤobe: Pribliลพno 150-180 g
- od tega nasiฤene maลกฤobe: Pribliลพno 90-110 g
- Ogljikovi hidrati: Pribliลพno 400-450 g
- od tega sladkorji: Pribliลพno 250-300 g
- Vlaknine: Pribliลพno 5-10 g (odvisno od vrste moke)
- Sol: Pribliลพno 0,5-1 g (odvisno od uporabljene soli)
Ledeno limonino pecivo je bogato z ogljikovimi hidrati in sladkorjem. Vsebujejo tudi zmerno koliฤino beljakovin iz jajc in mleka ter maลกฤob iz masla. Glazura iz sladkorja v prahu in limoninega soka dodaja dodatno sladkost, hkrati pa poudarja citrusno noto sladice.
Sestavine za ledeno limonino pecivo
- 2 skodelici moke
- 1 ลพliฤka pecilnega praลกka
- 1/2 ฤajne ลพliฤke soli
- 1 skodelica sladkorja
- 2 jajci
- 1/2 skodelice masla, zmehฤanega
- 1/2 skodelice mleka
- sok in lupinica 2 limon
- 1 skodelica sladkorja v prahu
- 2-3 ลพlice limoninega soka
Postopek
1Peฤico predhodno segrejemo na 180ยฐC. Pripravimo pekaฤ za kruh in ga obloลพimo s peki papirjem.
2V veฤji posodi zmeลกamo moko, pecilni praลกek in sol. V drugi posodi stepamo sladkor in maslo, da dobimo kremasto zmes. Dodamo jajca in dobro premeลกamo.
3Postopoma dodajajte suhe sestavine k mokrim. Meลกamo, dokler se vse sestavine dobro ne zdruลพijo. Dodamo limonin sok in lupinico ter premeลกamo, da se enakomerno razporedita po testu.
4Testo vlijemo v pripravljen pekaฤ za kruh in ga poravnamo.
5Peฤemo v ogreti peฤici na 180 stopinj pribliลพno 45-50 minut, dokler ni vrhnja plast zlatorjave barve. Ko zobotrebec piฤimo v testo, mora ostati suh. Takrat je testo peฤeno.
6Medtem pripravimo glazuro. V skledi zmeลกamo sladkor v prahu in limonin sok, da dobimo gladko zmes.
7Ko je kolaลพ peฤen, ga vzememo iz peฤice in pustimo, da se ลกe nekaj minut hladi v pekaฤu. Nato ga prenesemo na reลกetko in popolnoma ohladimo.
8Ko je kolaฤ ฤisto ohlajen, ga enakomerno prelijemo z limonino glazuro. Pustimo, da se glazura strdi, nato ledeno limonino pecivo nareลพemo na rezine in postreลพemo.