Jagodna marmelada z bezgom spremeni vsak grižljaj v pravo doživetje. Sladka je in tudi sveža, z okusi poletja, ki se prepletajo v vsakem kozarcu. Priprava te marmelade je preprosta, a rezultat vrhunski. Ko jagode in bezgove cvetove kuhamo skupaj, se njihovi okusi združijo in ustvarijo gosto, žametno teksturo z drobci sladkih jagod, ki kar razpadejo v ustih. Vonj tega sladkega preliva bo napolnil kuhinjo in pritegnil vse, ki se bodo znašli v bližini. Jagode, polne sončne sladkosti, so mehke in sočne, kar se lepo zlije z rahlo cvetličnim okusom bezga. Bezgovi cvetovi dodajajo pridih nežnosti in subtilne aromatične note, ki se popolnoma ujamejo s sladko jagodno osnovo.
Jagode in bezgovi cvetovi se odlično ujemajo zaradi kombinacije okusov in arom. Jagode imajo sladek in osvežujoč okus, medtem ko imajo bezgovi cvetovi nežen, rahlo cvetličen okus. Ta kontrast okusov ustvarja zanimivo harmonijo na jeziku, ki prinaša raznolikost in kompleksnost okusa. Bezgovi cvetovi imajo čudovito aromo, ki se lepo meša s sladko dišavo jagod. Ta kombinacija ustvari privlačen vonj in okus, ki je hkrati cvetličen, sladek in osvežujoč.
Sestavine za jagodno marmelado z bezgom
- 500 g svežih jagod
- 200 g sladkorja
- 2-3 sveža bezgova socvetja
- 1 limona (sok in lupinica)
- 2 žlici vode
Postopek
1Jagode operemo, odstranite peclje in jih narežemo na manjše koščke. Damo jih v večji lonec ter dodamo sladkor, sveže bezgove cvetove, sok ene limone in lupinico ter 2 žlici vode. Dobro premešamo, da se sladkor enakomerno razporedi.
2Postavimo lonec na štedilnik in ga segrejemo na srednjo temperaturo. Mešamo s kuhalnico, da se sladkor stopi in sestavine dobro povežejo. Ko zmes začne vreti, zmanjšamo ogenj in kuhamo približno 30-40 minut. Občasno premešamo, da se marmelada ne prime na dno lonca.
3Med kuhanjem boste opazili, da se jagode razpustijo in tvorijo gostejšo teksturo. Marmelada bo postopoma postajala debelejša. Med kuhanjem odstranimo bezgove cvetove, da ostane samo jagodna marmelada.
4Preverite gostoto marmelade tako, da na hladen krožnik kanete nekaj kapljic marmelade. Če se hitro strdi in ne razteka, je marmelada pripravljena. Če je še preveč tekoča, nadaljujte s kuhanjem in preverjanjem gostote na hladnem krožniku.
5Ko je marmelada pripravljena, jo prelijemo v sterilizirane kozarce, dobro zapremo in obrnemo kozarce na glavo. Tako se bo ustvaril vakuum, ki bo pomagal podaljšati rok uporabnosti marmelade.