Ker še traja sezona mavrahov, skorajda tartufov med gobami, so vloženi mavrahi še en način, kako čez vso leto ohraniti te odlične, okusne gobe. Vložene dodajamo v omake in juhe, najraje v goveje in divjačinske, pa v solate, k pečenemu mesu …
Ker je to tako gurmanska goba, se je spoštljivo posvetiti tudi kisu, v katerega jih vlagamo. Najbolj je priporočljiv kis iz še nezrelega grozdja, imenuje se verjuice ali verjuce, za katerega uporabimo grozdje, ki nam, na primer, ostane poleti, ko redčimo vinograde. Z verjuceom pridobimo kislo tekočino, odlično za vlaganje, ki pa ni tako udarna kot pravi kis. Če ga nimate v svoji shrambi, pa kar zgrabite navadni kis za vlaganje ter pripravite vložene mavrahe.
Sestavine za vložene mavrahe
- 500 g svežih mavrahov
- 6 dcl vode
- 1 žlička soli
- črn poper
- 2 dcl kisa
- nekaj vejic svežega timijana
- 1 velik strok česna
Postopek
1Mavrahe dobro operemo. Manjše gobe pustimo cele, večje pa narežemo.
2Zagrejemo ponev ter dodamo olje in česen, ki ga prej narežemo na debelejše lističe. Pražimo ga, dokler ne spremeni barve in porjavi, vendar se ne sme zažgati. Bodite zraven, ko ga pražite, in ga imejte pod nadzorom.
3Ko je česen popražen, ga zalijemo z vodo, dodamo sol, timijan, kis in poper ter kuhamo le toliko, da tekočina skoraj vre. Dodamo sveže mavrahe in kuhamo še 3 ali 4 minute, dokler se ne skrčijo. Odstavimo ponev z ognja in odstranimo tudi česen.
4Mavrahe damo v sterilizirane kozarčke in nalijemo kis vse do vrha kozarčka. Dobro ga zapremo in damo za 15 do 20 minut še v posodo s hladno vodo.