Marinirane bučke na žaru z origanom so preprosta, a okusna priloga k mesu ali drugim jedem z žara. Ta recept uporablja preprosto marinado iz oljčnega olja, balzamičnega kisa, česna in začimb, ki doda bučkam lepo aromo in okus. Marinirane bučke lahko pripravimo tako na žaru kot v ponvi. Postopek priprave je preprost, saj bučke vsaj eno uro namakamo v mešanici začimb in olja ter zatem popečemo na žaru ali v ponvi.
Sestavine za marinirane bučke na žaru z origanom
- 4 srednje velike bučke
- 4 žlice oljčnega olja
- 2 žlici balzamičnega kisa
- 2 stroka česna, sesekljana
- 1 žlička posušenega origana
- 1/2 žličke soli
- 1/4 žličke popra
Postopek
1Operite in narežite bučke na kolobarje debeline približno pol centimetra.
2V skledi zmešajte oljčno olje, balzamični kis, sesekljan česen, origano, sol in poper. Dobro premešajte.
3Kolobarje bučk položite v marinado in jih dobro premešajte, da so enakomerno prekriti.
4Pokrijte skledo s folijo in pustite marinirati v hladilniku vsaj eno uro, lahko pa tudi čez noč.
5Segrejte žar na srednjo temperaturo.
6Bučke odcedite in položite na ogret žar. Pecite jih 2 do 3 minute na vsaki strani, dokler ne postanejo mehke in imajo lepo zapečeno skorjico.
7Postrezite tople, kot prilogo k mesu ali drugim jedem z žara.
Če te zanima …
… bučke so bogate z različnimi vitamini. Vitamin C je antioksidant in ima pomembno vlogo pri krepitev imunskega sistema. Vitamin A je ključen za zdravje oči, kože in sluznic. Vitamin A ima tudi vlogo pri ohranjanju zdravega imunskega sistema. Vitamin K je pomemben za strjevanje krvi in zdravje kosti. Vitamin B6 ima vlogo pri presnovi beljakovin in nastajanju rdečih krvničk. Folna kislina je pomembna predvsem za nosečnice in doječe matere, saj ima ključno vlogo pri razvoju ploda.
… v bučkah so tudi pomembni minerali, kot so kalij, magnezij in železo.
… bučke izvirajo iz Srednje Amerike, kjer so bile gojene že v času Majev in Aztekov. Španski osvajalci so jih v 16. stoletju prinesli v Evropo, kjer so postale zelo priljubljena zelenjava. Danes se bučke gojijo po vsem svetu, največ pa jih pridelajo v Italiji, Španiji, Franciji, ZDA in na Kitajskem.
… latinsko ime za bučke je Cucurbita pepo, kar pomeni “buča buča” v prevodu. Cucurbita pepo je vrsta buče, ki vključuje različne sorte bučk, pa tudi druge zelenjave, kot so buče, bučke in kumare.