Najbolj sočen kolač je zagotovo kolač z ribezom in beljaki. Če nočemo, da se sneg obarva rožnato, ribeze zgolj posujemo po vrhu. Če pa hočemo rožnat sneg, ribeze pomešamo z beljakom in šele zatem namažemo na biskvit. Uživajte!
Sestavine za kolač z ribezom in beljaki
Za testo
- 10 dkg sladkorja
- ščepec soli
- 2 rumenjaka
- 12,5 dkg masla sobne temperature
- 2 žlici kisle smetane
- 25 dkg moke
- naribana skorjica pol limone
Za nadev
- 50 dkg ribeza
- 4 beljaka
- 15 dkg sladkorja
- 1 žlica gustina (škrobne moke)
Postopek
1Ribez operemo in posušimo. Pečico segrejemo na 200 stopinj Celzija. Rumenjake in sladkor penasto umešamo. Dodamo maslo, kislo smetano, presejano moko, sol in limonino skorjico. Testo damo v hladilnik za pol ure.
2Ohlajeno testo razvaljamo. Pekač obložimo s peki papirjem, nanj damo razvaljano testo in čez testo še en peki papir ter še nekaj žlic suhega fižola, ki bo vse obtežil. Pekač damo v vročo pečico in pečemo 20 do 25 minut. Ko je testo zlato rjavo, pekač vzamemo iz pečice ter odstranimo fižol in papir.
3Iz beljakov in ščepca soli umešamo trd sneg. V skledici dobro premešamo sladkor z gustinom ter zmes dodamo beljakom. Še 5 minut mešamo na najvišji hitrosti.
4Čvrsto beljakovo testo namažemo čez testo ter posujemo z ribezom ali pa ribez nežno umešamo v nadev, ki se bo zato obarval rožnato, nanesemo na testo in poravnamo.
5Pekač vrnemo v pečico. Temperaturo naravnamo na 150 stopinj in pečemo še 35 do 40 minut. Naj se dobro ohladi.