Jagodni mafini z rabarbaro

Znam svetuje

Jagodni mafini z rabarbaro in malo marcipana niso navadni mafini. So osveลพujoฤi in sladki, v njih pa stebla rabarbare pustijo tudi malo kiselkastega okusa. So za tiste, ki ste malo drzni, vฤasih predrzni. Pa ti, kakลกen si?

Rabarbara resda spada med zelenjadnice, a se pogosto uporablja kot sadje. Kulinarika oboลพuje njena debela, soฤna, rdeฤkasta stebla. Sreฤamo jo v sladicah, kot so torte in kolaฤi, v kompotih, marmeladah in celo omakah, saj se lepo ujame s sladkorjem in sadjem, na primer z jagodami, hruลกkami, breskvami. Rabarbara je zdrava zelenjadnica, bogata z vlakninami, vitamini C in K, tudi s kalijem. Pospeลกi naลกo prebavo in dviguje naลก imunski sistem.

Pomembno je omeniti, da so samo stebelca rabarbare uลพitna, medtem ko so listi rastline strupeni, saj je v njih visoka vsebnost oksalne kisline, ki je lahko ลกkodljiva za ฤloveลกko telo.

Kaj je oksalna kislina?

Oksalna kislina je organska spojina, ki jo najdemo naravno v razliฤnih rastlinskih in ลพivalskih virih ter tudi v ฤloveลกkem telesu. V prehrani so najpogostejลกi viri oksalne kisline rastline, kot so rabarbara, ลกpinaฤa, pesa, ฤokolada, oreลกฤki, zeliลกฤa in nekatere druge zelenjadnice.

Oksalna kislina ima svoje biokemiฤne funkcije, vendar pa lahko v nekaterih primerih povzroฤi tudi neลพelene uฤinke. Njena glavna znaฤilnost je sposobnost tvorbe kristalov, znanih kot oksalati. Ko se oksalati nabirajo v telesu v prevelikih koliฤinah ali kadar se kristalizirajo in usedajo v tkivih, lahko povzroฤijo razliฤne teลพave, kot so ledviฤni kamni (oksalatni kamni) ali draลพenje seฤil.

Pomembno je omeniti, da so ledviฤni kamni lahko posledica dolgotrajnega uลพivanja hrane, bogate z oksalno kislino, ฤeprav so tudi genetski in drugi dejavniki vkljuฤeni v njihov razvoj. Posamezniki, ki so nagnjeni k tvorbi ledviฤnih kamnov, bi morali omejiti vnos ลพivil z visoko vsebnostjo oksalne kisline ter se posvetovati s strokovnjakom za prehrano ali zdravnikom.

V sploลกnem je zmerno uลพivanje ลพivil, ki vsebujejo oksalno kislino, varno za veฤino ljudi. Vendar pa bi se posamezniki s posebnimi prehranskimi potrebami, kot so tisti z ledviฤnimi teลพavami ali kamni, morali posvetovati s strokovnjakom za prehrano ali zdravnikom, da bi se izognili morebitnim teลพavam.

Katere zdravilne sestavine vsebuje rabarbara?

Rabarbara (Rheum rhabarbarum L.) vsebuje veฤ zdravilno pomembnih sestavin, predvsem v svojih koreninah, ki se v tradicionalni medicini uporabljajo za razliฤne namene. Vendar je pomembno poudariti, da je potrebna previdnost pri uลพivanju rabarbare, saj vsebuje tudi sestavine, ki so lahko ลกkodljive v veฤjih koliฤinah.

Nekatere od zdravilnih sestavin v rabarbari so:

  1. Antocianini: To so fitokemikalije, ki imajo antioksidativne lastnosti in prispevajo k zdravju srca ter lahko pomagajo zmanjลกati vnetja.
  2. Fenolne spojine: Vsebujejo razliฤne fenolne spojine, ki imajo antioksidativne lastnosti in lahko pomagajo pri zaลกฤiti celic pred poลกkodbami zaradi prostih radikalov.
  3. Dietalna vlakna: Rabarbara je bogata s prehranskimi vlakni, ki so koristna za prebavo, uravnavanje ravni sladkorja v krvi in obฤutek sitosti.
  4. Vitamini in minerali: Vsebuje vitamine, kot so vitamin C in vitamini skupine B, ter minerale, kot so kalij, kalcij in magnezij, ki so kljuฤni za razliฤne funkcije v telesu.
  5. Antrakinonski glikozidi: To so naravne spojine, odgovorne za laksativne uฤinke rabarbare na prebavo. Vendar je treba biti previden pri uลพivanju rabarbare, da ne bo delovala kot premoฤno odvajalo.

Kljub tem zdravilnim sestavinam je treba opozoriti, da lahko veฤji vnos rabarbare ali njenih pripravkov v prehrani povzroฤi teลพave, kot so prebavne teลพave, interakcije z zdravili, pomanjkanje kalcija in morebitno draลพenje ledvic. Zato je pri uลพivanju rabarbare priporoฤljivo vzdrลพevati zmernost in se posvetovati z zdravstvenim strokovnjakom, ลกe posebej, ฤe imate obstojeฤe zdravstvene teลพave ali jemljete zdravila.

Sestavine za jagodne mafine z rabarbaro

  • 250 g jagod
  • 200 g stebla rabarbare
  • 100 g marcipanove mase
  • 125 g masla
  • 150 g sladkorja
  • 1 ลกฤepec soli
  • 100 g jogurta
  • 80 g pลกeniฤnega zdroba
  • 3 jajca
  • 150 g moke
  • 1 ลพliฤka pecilnega praลกka
  • maลกฤoba za pekaฤ

Postopek

1Jagode in rabarbaro operemo, oฤistimo in nareลพemo na manjลกe koลกฤke. Peฤico ogrejemo na 180 stopinj.

2Marcipanovo maso dobro zmeฤkamo in jo z maslom, ki naj bo sobne temperature, zmeลกamo v gladko maso. Dodamo ji sladkor, sol, jogurt, zdrob in jajca ter dobro premeลกamo. Zmeลกamo moko in pecilni praลกek, presejemo in dodamo k ostali masi.

3Testu primeลกamo ลกe narezano rabarbaro in jagode ter z njim napolnimo modelฤke za mafine. Peฤemo okoli 35 minut, pri 180 stopinjah.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Vedno sveลพe

Sorodna vsebina

Ne prezrite