Ombolo v testu s pršutom, sirom in gobovo omako

Znam svetuje

Ombolo v testu s pršutom, sirom in gobovo omako je prava poslastica, saj združuje različne okuse – od sočnih svinjskih karejev, hrustljavega pršuta, kremastega sira do bogate gobove omake.

Ko se svinjski kare peče v testu, meso ostane sočno, zunanja plast testa pa postane hrustljava. Teksture v receptu so prav tako raznolike. Imamo mehko testo, hrustljav pršut, mehke in kremaste sire ter sočno meso. Te različne teksture poskrbijo za zanimivost v vsakem grižljaju. S česnom, šalotkami, jurčki in svežim peteršiljem je ta jed aromatična, vonj pa omamno dišeč.

Gobova omaka pa je srce tega recepta. Gobe prispevajo k zemeljskim in polnim okusom, smetana pa omaki dodaja kremnost, zato je odlična spremljava sočnemu mesu.

Svinjski kare je del mesa, ki ga najdemo na hrbtu svinje. Vsebuje naslednje hranilne snovi:

  1. Beljakovine: Svinjski kare je dober vir beljakovin, ki so bistvene za rast in obnovo celic v telesu.
  2. Maščobe: Vsebuje tudi nekaj maščob, ki dajejo mesu okus in sočnost. Vendar je količina maščob v kareju običajno manjša v primerjavi z drugimi deli svinjine.
  3. Vitamini: Vsebuje različne vitamine, vključno z vitamini B-kompleksa, kot so vitamin B12, niacin (vitamin B3), tiamin (vitamin B1) ter riboflavin (vitamin B2). Prav tako vsebuje vitamine, kot so vitamin D in vitamin K.
  4. Minerali: Svinjski kare vsebuje minerale, kot sta železo in cink, ki sta pomembna za zdravje in delovanje telesa.
  5. Druge hranilne snovi: Vsebuje tudi druge hranilne snovi, kot so natrij, kalij in fosfor.

Zakaj je ombolo v testu s pršutom, sirom in gobovo omako tako dober?

  1. Testo: Testo je mehko in zračno, zaradi kvasa pa ima rahel kvasni okus. Moka prispeva bogato teksturo, oljčno olje pa doda nežno aromo.
  2. Nadev: Svinjski zrezki kareja so sočni in nežni v okusu. Pršut prispeva hrustljavost in slanost, naribani edamec in parmezan pa dodata kremnost in bogatost okusa. Sveži mesnati paradižniki so osvežilni in prispevajo kislost.
  3. Omaka: Gobova omaka je bogatega okusa, s šalotkami, česnom in jurčki, kar daje omaki globino in aromo. Smetana za kuhanje dodaja kremno teksturo, oljčno olje pa obogati okus.
  4. Zelišča: Svež peteršilj v omaki prispeva svežino in zeliščno noto.

Prehranska vrednost ombola v testu s pršutom, sirom in gobovo omako

Ena porcija ombola v testu s pršutom, sirom in gobovo omako ima:

  • Kalorije: Približno 600-800 kalorij na porcijo, odvisno od velikosti zrezka in količine sira, pršuta in gobove omake.
  • Beljakovine: Približno 30-40 gramov beljakovin na porcijo, predvsem zaradi mesa, pršuta in sira.
  • Ogljikovi hidrati: Približno 30-40 gramov ogljikovih hidratov na porcijo, večinoma iz testa in nekaj iz gobove omake.
  • Maščobe: Približno 30-40 gramov maščob na porcijo, večinoma iz mesa, sira in pršuta.
  • Vlaknine: Manj kot 5 gramov vlaknin na porcijo.
  • Vitamini: Ta jed je dober vir vitaminov, kot sta B12 in D iz sira ter nekaj vitaminov iz gob.
  • Minerali: Prav tako vsebuje minerale, kot so kalcij, fosfor in magnezij iz sira.

Pomembno je tudi opozoriti, da je ta jed visoko kalorična zaradi sestavin, kot so sir, pršut in smetana za kuhanje.

Sestavine za ombolo v testu s pršutom, sirom in gobovo omako

Testo

  • 500 g mehke bele moke
  • 12 g kvasa
  • žlička soli
  • žlička sladkorja
  • 200 ml mlačne vode
  • 150 ml mlačnega mleka
  • 50 ml oljčnega olja

Nadev

  • 8 zrezkov svinjskega kareja
  • 8 rezin pršuta
  • 100 g naribanega edamca
  • 100 g naribanega parmezana
  • 4 mesnate paradižnike
  • 1 žlica oljčnega olja
  • ščepec soli

Omaka

  • 2 šalotki
  • 150 g jurčkov
  • 3 stroki česna
  • šopek svežega peteršilja
  • 2 dl smetane za kuhanje
  • 2 žlici oljčnega olja
  • sol
  • poper

Priprava

1Pripravimo kvasec: mleko segrejemo na sobno temperaturo, vanj nadrobimo kvas in mu primešamo žličko sladkorja in žličko moke. Pustimo vzhajati 15 minut.

2Moko presejemo, posolimo, na sredini naredimo jamico, v katero zlijemo kvasec, olje in mlačno vodo. Testo dobro pregnetemo in gnetemo toliko časa, da se ne lepi več. Pokrijemo ga in pustimo vzhajati. Ko naraste na dvojno velikost (čez približno pol ure), ga znova na hitro pregnetemo in naredimo 4 štručke. Spet jih pokrijemo in pustimo še enkrat vzhajati.

3Ombolo narežemo na trakce, malo posolimo in na hitro opečemo na oljčnem olju. Vzhajane štručke razvaljamo in v vsako položimo najprej 2 rezini pršuta, nato pečene trakce ombola, čez meso potresemo 5 dag naribanega (edamca in parmezana)in na kolute narezan paradižnik. Štručke pred peko še premažemo z oljčnim oljem. Pečemo na 180 °C 45 minut.

4Pripravimo še omako. Šalotko drobno nasekljamo in jo podušimo na oljčnem olju, malo jo posolimo. Sesekljamo česen in peteršilj, gobe očistimo in narežemo na tanke koščke. Ko šalotka postekleni, dodamo česen in peteršilj, takoj ko česen zadiši pa gobe. Dušimo do mehkega, približno 10 minut. Zalijemo s smetano za kuhanje, posolimo in popopramo in ob stalnem mešanju kuhamo 2-3 minute.

5Pečene štručke postavimo na krožnike in dodamo malo gobove omake. Še skleda zelene solate in perfektno kosilo je pripravljeno.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodna vsebina

Ne prezrite