Ombolo v refoškovi omaki s šparglji je jed, s katero razvajamo brbončic po dolgem in počez.
Sestavine za ombolo v refoškovi omaki s šparglji
Ombolo
- 4 kosi ombola – svinjski kare brez kosti
- 0,5 dl oljčnega olja
- 1/2 male žličke soli
- poper
- 2 majhni žlički gorčice
- šopek divjih špargljev
- 1 žlica masla
Za omako
- 100 g masla
- 4 šalotke
- 1 jabolko
- 3 žlice medu
- 1 dl jušne osnove
- 2 dl refoška
- poper
- sol
Priprava
1Nekaj ur prej ali tudi en dan prej zrezke namažemo z gorčico, dobro namočimo z oljčnim oljem, neprodušno zapremo v vrečko in postavimo v hladilnik.
2Ko se lotimo kuhati kosilo, najprej pripravimo refoškovo omako. Maslo lahko zamenjate z oljčnim oljem, jabolka pa z malinami.
3Šalotko očistimo in drobno nasekljamo. V ponvi razpustimo maslo in na njem popražimo šalotko. Dodamo ji malo soli in noževo konico sode bikarbone, da je hitreje razpusti. Jabolko olupimo, drobno naribamo in skupaj z medom dodamo k podušeni šalotki.
4Na zmernem ognju dušimo toliko časa, da se jabolko razpusti in tekočina povre. Nato dodamo še poper, najboljši je sveže mleti, ter zalijemo z jušno osnovo in refoškom. Omako večkrat premešamo in kuhamo toliko časa, da se zgosti, kar traja približno 15-20 minut. Nato jo gladko zmiksamo.
5Vmes pripravimo šparglje. Odlomimo jim olesenele dele in rahlo povežemo v šopek. Na štedilnik pristavimo ozko in visoko posodo, zavremo vodo in šparglje postavimo pokonci, tako da vrhnji del gleda iz vode.
6Pokrijemo in kuhamo 7-8 minut. Vode, v kateri so se kuhali šparglji, nikar ne zavrzite, pač pa jo prihranite za špargljevo juho ali rižoto.
7Šparglje narežemo na 2 cm dolge palčke in jih še za dve minuti podušimo na maslu. V ponvi segrejemo olje – isto, v katerem smo marinirali zrezke. Zrezke malo posolimo, popopramo in na vročem olju ocvremo. Koliko časa jih boste cvrli je odvisno od tega, kako zapečene imate radi. Načeloma je dovolj 3-4 minute na vsaki strani.
8Zrezke postavite na krožnik, prelijte z refoškovo omako in po vrhu posujte še divje šparglje.