Kostanjeva potica je poslastica in prava sezonska posebnost.
Sestavine
Testo
- 55 dag moke
- 6 dag sladkorja
- 3 dag kvasa
- 2 dl mleka
- 1 dl olja
- 3 žlice kisle smetane
- 2 žlici ruma
- 1 vaniljev sladkor
- sol
- 1 jajce
- 2 rumenjaka
- naribana limonina lupina
Kostanjev nadev
- 30 dag kostanja
- 3 žlice ruma
- vaniljev sladkor
- beljaki, ki ostanejo od testa – sneg
- žlička mlete kave
Postopek
1Pripravimo kvasec tako, da zmešamo kvas, sladkor, moko in malo mleka. Pustimo, da naraste.
2Med tem zmešamo celo jajce, oba rumenjaka, sol, vaniljev sladkor, rum, smetano, sladkor in limonino lupino. Dodamo moko, kvasec in preostalo mleko. Testo dobro pregnetemo, lahko tudi s kuhalnico, da se loči od posode in dela mehurčke. Pustimo, da vzhaja in naraste vsaj še za enkrat.
3Ponovno ga pregnetemo, zopet malo pustimo, ga razvaljamo za prst debelo (1,5 cm) in premažemo z nadevom. Zvijemo ga zelo na tesno. Potico naložimo v pekač, jo z rokami nekoliko poravnamo (pritisnemo), večkrat prebodemo z vilicami in pustimo, da naraste vsaj še za enkrat. Nato jo pečemo eno uro na 180°C.
4Že prej pa pripravimo nadev: kostanj spečemo, ga olupimo in zmeljemo kot orehe. Nato kostanj, vaniljev sladkor, kavo in rum prelijemo z malo vrelega mleka, dobro premešamo, dodamo sneg iz ostalih beljakov, narahlo premešamo in premažemo potico. Če je premehko, mu lahko dodamo piškotne ali kruhove drobtine.