Ko vam je žal dobrega vina, a se družba že poslavlja in je užitkov večera dovolj, obstaja nekaj načinov, kako ohraniti vino v že odprti steklenici čim dlje časa pitno in aromatično.
- Vino se začne kvariti, ker pride v stik z zrakom. Steklenice ne puščajte odprte, temveč jo zapirajte z zamaškom.
- Steklenico držite v navpičnem položaju.
- Če imate manjšo stekleničko, prelijte vino vanjo.
- Odprto steklenico hranite v hladilniku.
Vino, ki ste ga že odprli in hranili v hladilniku, čez čas izgubi svoj okus in aromo. Rdeča vina dobijo rjasto barvo, bela postanejo bolj rumena. A vina ne zavrzite, saj ga še vedno lahko uporabite za kuhanje. Najbolje se bo obneslo v hrani, ki se kuha dlje časa, kot so enolončnice, obare, golaži.
Vino pa lahko spremenimo tudi v kis, in sicer tako, da vsebino steklenice zlijemo v veliko in široko posodo ter vino prekrijemo z gazo. Na takšen način tekočino zaščitimo pred vinskimi mušicami. Vino hranimo v prostoru s temperaturo od 25 do 27 stopinj Celzija. Ko se bo kisanje ustavilo, bomo dobili odličen kis.
In še to: če je v vinu 11 vol. odstotkov alkohola, bo imel tudi kis 11 odstotkov ocetne kisline. Zato je pametno vino razredčiti s prej prekuhano ohlajeno vodo.