Zavajon – Zabaione

Znam svetuje

Zavajon – zabaione je ena najbolj klasičnih krem ​​italijanskega slaščičarstva, pripravimo jo tako, da stepemo rumenjake, sladkor in desertno vino, običajno marsalo, nato pa jo kuhamo v parni kopeli, dokler ne postane gosta in penasta zmes. Če pripravljamo sladico za otroke, namesto vina, uporabimo mleko.

Zavajon običajno postrežemo v skodelicah, skupaj s suhimi piškot in tako postanejo okusna sladica za prigrizek ali po obroku.

Ta krepčilni napitek je popularen tudi v Istri, najpogosteje ga pri nas pripravljajo z refoškom.

Izvor sladice Zabaione (ali zabaglione) je nekoliko negotov, vendar se pogosto pripisuje italijanski kulinarični zgodovini. Obstaja več teorij o tem, kje in kako se je sladica pojavila.

Ena od teorij trdi, da se je Zabaione pojavil v kuhinjah Caterine de’ Medici, italijanske plemkinje, ki je postala kraljica Francije v 16. stoletju. Prinašala je s seboj različne italijanske kulinarične vplive, med njimi tudi recepte, ki so bili morda predhodniki Zabaioneja.

Druga teorija pa navaja, da je Zabaione izviral na dvoru Gonzaga v Mantovi. Obstajajo zapisi o prvem receptu za Zabaione, ki sega v čas teh plemičev v 15. stoletju.

Kljub nejasnostim glede izvora je Zabaione postal priljubljena sladica v italijanski kuhinji in prepoznavna po svoji kremasti teksturi, ki jo dosežemo z mešanjem jajčnih rumenjakov, sladkorja in alkohola (najpogosteje vina ali likerja). Sladica je nato postala del različnih kulinaričnih tradicij in se pojavlja v različnih oblikah po vsem svetu.

V slovenski istri, so jo delali z refoškom, trapo, kavo, mlekom in še čim.

Sestavine za zavajon – zabaione

  • 6 rumenjakov jajc (intenzivno obarvanih)
  • 150 g sladkorja
  • 150 ml desertnega vina (npr. marsalo), lahko pa uporabite tudi trapo, kavo, mleko, …

Postopek

1Ločite beljake od rumenjakov in rumenjake postavite v večjo kovinsko ali stekleno posodo.

2Dodajte sladkor k rumenjakom in začnite mešati z metlico za stepanje, dokler zmes ni gladka in sladkor popolnoma raztopljen.

3Počasi in postopoma dodajajte alkoholizirano vino (vin santo), medtem ko nenehno mešate. Nadaljujte mešanje, da se sestavine dobro združijo.

4Ko so sestavine enakomerno pomešane, postavite posodo nad paro, pripravljeno v večjem loncu, vendar poskrbite, da posoda ne bo neposredno prišla v stik s paro. Para naj nežno segreje zmes.

5Nadaljujte z mešanjem nad paro, dokler zmes ne postane gostejša in doseže konsistenco kremaste omake. To lahko traja približno 10-15 minut.

6Ko je zabaglione pripravljen, odstranite posodo iz pare. Pustite, da se nekoliko ohladi, vendar postrezite še vedno toplo.

7Servirajte zabaglione v posodicah ali kozarcih. Po želji ga lahko okrasite s svežim sadjem, metinimi listi ali drobnimi koščki čokolade.

1 komentar

  1. Zavajon res je bil dober v otroških letih a mi otroci (vsaj jaz) z mlekom a starejši z vinom…

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodni recepti

Ne prezrite