Šipkova marmelada

Znam svetuje

Z njo je resda veliko dela, je pa odličnega okusa in vonja ter ne lahko nenazadnje njeno priprave vzamemo kot lepo meditacijo, posvečeno kuhanju.

Sestavine

  • 1 kg šipka
  • 3 kg sladkorja

Postopek

1Šipku odrežemo črne kapice, zatem ga operemo in damo v posodo. Če nimamo primerne, ga lahko damo v dve posodi. Zalijemo ga s toliko hladne vode, da ga prekrije za 2 cm. Začnite ga kuhati, dokler ne začne razpadati. Če se želite prepričati, stisnite eno jagodo šipka s kuhalnico – mora biti mehka. Če vam vode med kuhanjem zmanjka, je postopoma nekoliko dolijte.

2Ko je kuhan, naj počiva kakšnih 30 minut. Zatem vzamite gosto sito in začnite s pasiranjem skozi gosto cedilko. Ne dajajte preveč šipka v cedilko. Ob pasiranju si pomagajte z rokami ter si nadenite gospodinjske rokavice. Na cedilu naj ostanejo samo olupki in šipkove koščice. Za lažje pasiranje šipku dodajajte vodo, v kateri se je šipek kuhal.

3Šipkov pire dajte v posodo, v kateri boste kuhali marmelado. Dodajte ji sladkor in kuhajte na zelo zmernem ognju. Nenehno jo mešajte z metlico za sneg, to je zelo pomembno. Če na marmelado pozabite, bo zaradi sladkorja, ki je v njej, zelo hitro zagorela in se prijela lonca.

4Kuhajte jo približno 30 minut, nakar preizkusite, koliko se je zgostila. Kapljico marmelade kanite na hladen porcelanski krožniček – če še ni dovolj lepljiva in gosta, kuhajte še kakšno minuto ali dve.

5Še vročo prelijte v sterilizirane kozarčke, dobro zaprite, pokrijte z odejo in pustite, da se ohladijo.

Če te zanima …

… marmelado lahko pripravimo tudi iz zmrznjenega šipka, in sicer po enakem postopku, kot smo ga opisali.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodna vsebina

Ne prezrite