Bazilika je glavna sestavina tradicionalnega genoveškega pesta in ne sme manjkati v klasični paradižnikovi omaki, saj jo obogati z aromatičnim pridihom. Morda ne veste, da lahko iz nje naredite čudovit liker, ki je kot nalašč za izboljšanje prebave.
Izberite mesnate, sijoče, neobdelane liste in jih pustite, da se vpijejo v sladki sirup, ravno toliko, da sprostijo prijeten smaragdno zeleni odtenek in močan vonj.
Ko ga preizkusite, bo liker iz bazilike postal pijača, ki jo boste vedno hranili v shrambi.
Sestavine za liker iz bazilike
- 50 g bazilike
- 250 ml alkohola 90°
- 150 g vode
- 200 g sladkorja
- lupina neškropljene pomaranče
Postopek
1Če želimo pripraviti liker iz bazilike, liste bazilike najprej nežno operemo in posušimo ter damo v posodo s pokrovom. Pokrijemo jih z alkoholom, posodo zapremo in pustimo, da se macerira vsaj 20 dni v temnem, hladnem prostoru, kjer ni dostopa sončni svetlobi.
2Sledi izdelava sirupa. Zavremo vodo in sladkor ter mešamo toliko časa, da se sladkor popolnoma raztopi. Sirup ohladimo.
3Ohlajeni sirup prilijemo k baziliki in posodo pustimo še 20 dni v temnem in hladnem prostoru.
4Po treh tednih liker precedimo, prelijemo v steklenico in shranimo v hladilniku.
Nasveti
Če želimo bolj aromatičen liker, skupaj z listi bazilike namakamo tudi lupinico neškropljene pomaranče.