Sirup iz vrtnic z limono

Znam svetuje

Sirup iz vrtnic z limono je odličen in omamno dišeč. Vrtnice nam ne smejo biti kulinarični tujec, prav nasprotno. Uporabljamo domala vse sorte vrtnic, res pa nas bodo s svojo sladkostjo najbolj nagradile damaščanske vrtnice. Zanimivo je tudi, da so temno rdeče vrtnice bolj grenkega okusa, kot bi si bili lahko mislili. Vrtnice zagotovo sodijo v kuhinjo zaradi svojega edinstvenega okusa, arome in dekorativnosti.

Obstaja več razlogov, zakaj se vrtnice uporabljajo v kulinaričnih zgodbah:

  1. Aromatični okus: Vrtnice imajo sladko, nežno cvetlično aromo, ki obogati okus jedi. Dodajanje vrtnic v jedi prinese prijetno dišavo in rahlo sladek, cvetličen okus.
  2. Estetski vidik: Vrtnice so čudovite cvetlice z različnimi barvami in oblikami cvetov. Uporaba vrtnic v kuhinji doda estetski element in popestri videz jedi, še posebej pri pripravi sladic, tort in dekorativnih jedi.
  3. Zdravilne lastnosti: Vrtnice imajo tudi nekatere zdravilne lastnosti. Vrtnični listi, cvetovi ali izvlečki se uporabljajo za pripravo čajev, tinktur ali sirupov, ki imajo blagodejen vpliv na prebavo, živčni in imunski sistem.

Pri uporabi vrtnic v kuhinji je pomembno, da izberemo ekološko pridelane cvetove, ki niso bili izpostavljeni pesticidom ali drugim kemikalijam.

Sestavine za sirup iz vrtnic z limono

  • 2 skodelici svežih cvetnih listov vrtnic
  • 4 skodelice vode
  • 1 skodelica sladkorja (po želji lahko prilagodite količino glede na želeno sladkost)
  • 1 limona (iztisnjen sok)

Postopek

1Previdno odstranimo cvetne liste vrtnic in pazimo, da ne vključimo belih delov cveta, ki lahko dodajo grenkobo.

2Pripravimo sirup – v loncu zmešamo vodo in sladkor ter tekočino zavremo.

3Ko zavre, ugasnemo ogenj in pustimo, da se sirup nekoliko ohladi.

4Sirup iz vrtnic je pripravljen. Lahko ga postrežemo z ledenimi kockami, ga razredčimo z vodo ali uporabimo kot dodatek k koktajlom.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodni recepti

Ne prezrite