Sardele so okusne in zdrave ribe, ulovljene v našem morju, bogate z omega 3 maščobami, ki so koristne za naše zdravje. Pri pripravi ne potrebujemo veliko sestavin, le malo soli in oljčnega olja.
Sestavine
- 1 kg sardel
- 1 žlička soli
- 0,5 dl oljčnega olja
Postopek
1Kupimo res sveže sardele, te prepoznamo po temu, da imajo čvrst trup srebrne barve, vonj po morju in bistre oči.
2Sardele najprej očistimo, s topim delom noža odstranimo luske, kar s palcem potegnemo po trebušni strani od glave do repa in odstranimo drobovje in škrge.
3Oplaknemo jih pod tekočo vodo in dobro osušimo s papirnatimi brisačami. Če jih ne posušimo dobro, se bodo prijemale za ponev in skorjica ne bo hrustljava.
4Sardele enakomerno posolimo in pustimo nekaj minut.
5V krožnik nalijemo oljčno olje, ponev pa postavimo na štedilnik in močno segrejemo.
6Sardele pomakamo v olje z obeh strani in polagamo na razgreto ponev. Na vsaki strani jih pečemo približno 3 minute, odvisno od velikosti. Previdno jih obrnemo in popečemo še na drugi strani.
7Postrežemo takoj, lahko s tržaško omako ali limono.