Proso je prastaro, zelo zdravo žito, saj vsebuje veliko vitaminov in mineralov. V kombinaciji z jabolki in pečen v pečici je lahko odlična sladica.
Sestavine za pečeno proseno kašo z jabolki
- 300 g prosene kaše
- voda, lahko tudi mleko (približno 7 dcl)
- 3 žlice sladkorja
- 1 vaniljev sladkor
- 1/2 žličke cimeta
- 3 večja jabolka
- ščepec soli
- 2 žlici limoninega soka
- 30 g masla
Postopek
1Proseno kašo operemo, jo stresemo v kozico, malo posolimo in zalijemo s toliko vode, da je prekrita. Kašo večkrat premešamo in ob rahlem vretju kuhamo približno 15 minut, oziroma toliko časa, da se zmehča. Vodo dolivamo postopoma in po potrebi (ko kaša vpije skoraj vso tekočino, dolijemo novo).
2Jabolka operemo in olupimo. Narežemo jih na manjše koščke, dodamo limonin sok, vaniljev sladkor in cimet ter premešamo.
3Z maslom namažemo pekač. Kar ga ostane, damo v kuhano kašo in ji primešamo še sladkor. Polovico kaše damo na dno pekača, čez položimo koščke jabolk in jih prekrijemo z drugo polovico kaše.
4Pečemo v pečici, ki smo jo segreli na 180°C, približno 25 minut. Postrežemo še mlačno.