Za ljubitelje pekočega je tu recept za doma narejeni pekoči kečap. Uporabimo lahko kateri koli čili in količino prilagodimo okusu. Mi smo uporabili čili habanero, če pa nimamo svežega, uporabimo čili v prahu.
Sestavine
- 2 kg mesnatih paradižnikov
- 2 večji čebuli
- 5 strokov česna
- 3 zvrhane žlice sladkorja
- 50 ml belega kisa
- sol in poper
- mleta rdeča paprika
- oljčno olje
- 1 čili
Postopek
1V večjem loncu segrejemo oljčno olje, dodamo drobno nasekljano čebulo in jo popražimo, da se zmehča. Medtem operemo paradižnik (če imamo, uporabimo domačega in čimbolj mesnatega) in ga narežemo na koščke. Olupljen česen stisnemo na čebulo in prepražimo samo toliko, da česen zadiši.
2Čili razpolovimo in mu odstranimo semena. V lonec stresemo paradižnik, dodamo čili in vse skupaj kuhamo toliko časa, da se zmehča. Vmes večkrat premešamo. Če želimo manj pekoč kečap, čili odstranimo, če želimo bolj pekočega, pa vse skupaj zmiksamo s paličnim mešalnikom.
3Omako precedimo čez gosto cedilo, da odstranimo lupino in semena ter jo prelijemo nazaj v lonec. Dodamo sladkor, kis, sol, poper in mleto papriko. Uporabimo malo začimb, saj bo omaka še povrela in se zgostila.
4Paradižnikovo omako ob rahlem vretju kuhamo še približno eno uro in pol. Večkrat premešamo, predvsem po dnu, da se nam ne prismodi. Ko se kečap dovolj zgosti, ga poizkusimo in po potrebi še malo solimo in popramo. Še vročega prelijemo v čiste in suhe kozarce, jih zapremo, ohladimo in shranimo v temnem in hladnem prostoru.