Sočna in mehka pita z maslenimi drobtinicami, makom in skuto. Če imate radi mak, boste pito zagotovo pekli več kot enkrat.
Sestavine
Maslene drobtine
- 300 g moke
- 180 g masla
- 100 g sladkorja
- ščepec soli
Nadev
- 500 ml mleka
- 500 g skute
- 150 g sladkorja
- 60 g masla
- 4 žlice gresa
- 200 g celega maka
- 1 vaniljev sladkor
- 1 jajce
- ščepec soli
Postopek
1Pečico segrejemo na 180°C. Moko, maslo, sladkor in sol zgnetemo v drobtinice. Pekač obložimo s peki papirjem in vanj damo malo več kot polovico drobtinic, jih malo pritisnemo ob dno in postavimo v hladilnik.
2Mleko, maslo in oba sladkorja segrejemo do vretja. V mleko stresemo gres in mak ter med stalnim mešanjem kuhamo toliko časa, da se zgosti, nato odstavimo in ohladimo.
3V ohlajeno maso dodamo jajce in skuto in dobro premešamo. Pekač vzamemo iz hladilnika, vanj preložimo nadev, ga enakomerno razporedimo in potresemo s preostalimi drobtinicami.
4Pečemo 40 do 50 minut, oziroma toliko časa, da se lepo zlato-rumeno zapeče. Ohladimo v pekaču in nato še za eno uro postavimo v hladilnik.