Soฤna breskova pita z vaniljevim sladoledom je super poletna sladica.
Sestavine
Testo
- 300 g moke
- 150 g masla
- ลกฤepec soli
- 1 rumenjak
- 2 ลพlici sladkorja
- malo hladne vode
Nadev
- 5 breskev
- sok polovice limone
- 4 ลพlice rjavega sladkorja
- 2 ลพlici gustina
- 1 vaniljev sladkor
- cimet in muลกkatni oreลกฤek
- 1 jajce
Postopek
1Peฤico segrejemo na 180ยฐC. Iz sestavin za testo zamesimo gladko testo, ga zavijemo v prozorno folijo in za pol ure postavimo v hladilnik.
2Breskve olupimo in nareลพemo na krhlje. Laลพje jih bomo olupili, ฤe jih za eno minut potopimo v vrelo vodo, da koลพica odstopi. Breskvam dodamo oba sladkorja, limonin sok in zaฤimbe, dobro premeลกamo in pustimo poฤivati.
3Testo vzamemo iz hladilnika in ga razdelimo na dva dela, en del naj bo veฤji. Veฤji del razvaljamo in z njim obloลพimo dno in rob pekaฤa, ki ga pred tem z vseh strani namaลพemo z maslom. Dobro ga prebodemo z vilicami in damo v peฤico za 10 minut. Drugi del testa razvaljamo in razreลพemo na pribliลพno 1,5 centimetra ลกiroke trakce.
4Breskvam odvzamemo nekaj tekoฤine in ji vmeลกamo gustin. Meลกamo tako dolgo, da se znebimo vseh grudic. Meลกanico prilijemo k breskvam in dobro premeลกamo. Pekaฤ vzamemo iz peฤice, malenkost ohladimo testo in po njem razporedimo breskve.
5Iz trakov na nadevu naredimo mreลพico in testo premaลพemo s stepenim jajcem (odveฤno testo odreลพemo). Peฤemo pribliลพno 40 minut, oziroma toliko, da se lepo zlato-rumeno zapeฤe. Malo ohladimo in postreลพemo s kepico vaniljevega sladoleda.