Hren je izjemno zdrava začimba, ki bi morala biti stalnica na naših mizah. Predvsem v času prehladnih obolenj, saj hren redči sluz in s tem odpira dihalne poti. Hrenova omaka je okusna in rahlo pekoča ter se odlično poda k piščancu ali h govedini.
Sestavine za hrenovo omako
- 60 g hrenove korenine
- 1 žemlja ali kos starega kruha
- 300 ml goveje juhe
- 60 g kisle smetane
- 1 žlička soli
- 1/4 žličke popra
- 2 žlici jabolčnega kisa
Priprava
1Hrenovo korenino operemo, ostrgamo in drobno naribamo. Žemljo ali kruh narežemo na majhne kocke.
2V lonec nalijemo juho, primešamo narezano žemljo in na zmernem ognju kuhamo nekaj minut, da se žemlja prepoji z juho. Če je pregosto, dodamo še malo juhe.
3Odstavimo z ognja, primešamo nariban hren, kislo smetano, jabolčni kis, sol, poper in zmiksamo s paličnim mešalnikom.