Le kdo ne pozna klasične slovenske jedi.
Sestavine
Telečja obara
- 400 g telečjih reber
- 2 velika korenčka
- grah (iz pločevinke ali zmrznjen)
- 1 čebula
- 3 stroki česna
- šopek peteršilja
- 2 lovorjeva lista
- sol
- poper
- šetraj
- peteršilj
- začimbe po okusu
- žlica svinjske masti
- 1 dcl malvazije
Instant ajdovi žganci
- 1 skodelica ajdovih žgancev
- olje
Priprava
Telečja obara
1Na svinjski masti prepražimo čebulo, da postekleni. Dodamo telečja rebrca, če so prevelika, jih že pri mesarju razpolovimo, da so krajša. Lahko pa uporabimo samo meso, brez kosti. Ko rebrca dobijo lepo barvo, solimo in popramo.
2Zalijemo z belim suhim vinom, in z mešanjem postrgamo še vse, kar se je dobrega prijelo na dno. Dodamo česen in na četrtine narezano korenje ter grah. Dodamo lovor, šetraj, domačo vegeto. Malo podušimo, potem pa zalijemo z vodo, dodamo narezan peteršilj in na zmerni temperaturi kuhamo cca 40 min.
Instant ajdovi žganci
3Razmerje 1:2 Ena skodelica za čaj žgancev, dve skodelici vode. Vodo solimo in dodamo malo olja, ko zavre, počasi stresamo žgance v krop in z vilico močno mešamo dve minuti. Pretresemo v skledo in pustimo, da se ohladijo ter strdijo.
4Za boljši okus jih ohlajene in razdrobljene popečemo v pečici, da se dodatno strdijo in dobijo še malo barve.
5Serviramo žgance iz skupne sklede, da se zajema z žlico, ki jo potopimo v telečjo obaro.