Z robido se srečujemo povsod v naravi, saj ta nepravi polgrm hitro raste in širi svoje poganjke. Robide izhajajo iz družine rožnic (rosaceae), v Sloveniji pa v naravi raste vsaj 28 vrst robid. Izjemno, kaj ne?
Osebna izkaznica
Ime: navadna ali prava robida (Rubus fruticous L.)
Nabiranje: listi, nabiramo jih aprila in maja, ter plodovi in korenine.
Zdravilne lastnosti
Robida je bila že v Egiptu in antičnih časih poznana kot zdravilna rastlina. Črne jagode, polne drobnih koščic, skrivajo veliko vitamina C in imajo največ železa med vsemi vrstami sadja. Zelo so priporočljive ob težavah s slabokrvnostjo. So pa plodovi robid zelo občutljivi in zahtevajo nežno rokovanje – obiramo jih v hladnem delu dneva in jih čim prej damo v zmrzovalnik.
V zdravilne namene se uporabljajo tudi korenine robide, ki jih nabiramo zgodaj spomladi ali jeseni. Korenine pred uporabo očistimo, nakar jih skuhamo v črnem vinu. Učinkovite so pri ustavljanju krvavenja v menopavzi.
Sok robidnic odpravlja zaprtje in živčno napetost. Robidovovih listov se morajo nosečnice in doječe matere izogibati, vsem ostalim pa zelo godijo. Nimajo znanih škodljivih stranskih učinkov, vsebujejo pa veliko čreslovin, pektina in sadnih kislin.
Robidove liste, ki jih skuhamo v vinu, lahko uporabimo kot ustno vodico, ki zdravi gnojne razjede in krepi dlesni. Robidovo vino je naravno zdravilo, ki zdravi parodontozo (kronično bolezen dlesni, ki povzroča izpadanje zob).
Z listi robide, ki sodi v družino rožnic, lahko tudi prijetno in na naraven način odišavimo dom. Če liste navlažimo z vodo in jih zavijemo v laneno krpo, ti fermentirajo in razvijejo vonj po vrtnicah.
Plodovi robide imajo razkuževalni učinek, zavirajo rast rakastih tkiv, zmanjšujejo odlaganje holesterola, preprečujejo tvorbo krvnih strdkov, pomagajo k bolj zdravemu srcu in ožilju.
Čaj iz robidovih listov ustavlja izcedek iz nožnice in je uporaben tudi pri blažjih oblikah driske ter kot pomoč ob izkašljevanju. Dišeč robidov čaj blagodejno deluje pri gripi, prehladih in kašlju.
Prevretek iz robidovih listov uporabljamo za grgranje pri vnetem grlu, razjedah in pri vnetju v ustih. Primeren je tudi za izpiranje kožnih razjed in ran, ki se počasi celijo.
Uživanje robid in robidnic se priporoča predvsem ljudem, ki so slabokrvni, saj so robide bogat vir vitaminov in vsebujejo veliko vitamina C, pa tudi rudnine, fenole in fitosterole ter antioksidante.
V robidah so tudi magnezij, kalcij, kalij, železo in betakaroten. Uživanje robid pozitivno vpliva na prebavo in prebavni trakt. Preprečujejo raka oziroma razraščanje rakavih celic in so učinkovite predvsem v boju proti kožnemu raku. Zaradi magnezija in kalija v robidnicah pa so priporočljive v prehrani ljudi z visokim krvnim tlakom.
Super čaj iz robidinih listov
V zdravilne namene se uporabljajo predvsem listi robide. Nabiramo jih v aprilu in maju, in sicer le liste brez pecljev in vršičke poganjkov. Liste posušimo hitro v senčnem in zračnem prostoru, ko so posušeni, pa jih hranimo na suhem. Listi med drugim vsebujejo tudi čreslovine in flavonoide.
Čaj iz robidovih listov ima številne uporabne lastnosti: pijemo ga ob driski, pri krvavitvah iz želodca, vnetju črevesja, vnetju slepiča, močnem belem toku, kožnih izpuščajih.
Čisti tudi kri, primeren je za grgranje ob vnetem grlu,noseče ženske ga pijejo pred porodom, saj mehča porodne poti. Nenazadnje pa tudi dviguje naravno odpornost telesa.