Zakaj zajtrk?

Znam svetuje

Z zajtrkom telo prebudimo našo presnovo – metabolizem in s tem preprečimo kasnejše prenajedanje. Telo potrebuje vlaknine, beljakovine in ogljikove hidrate. Odlične vire teh hranil imajo:

  • Jajca

Kljub temu, da so nekaj časa veljala za sovražnika našega telesa, ker rumenjak vsebuje holesterol, je več kot 40 raziskav pokazalo, da so del zdrave prehrane, zdravih ljudi.

Jajce vsebuje le 70 kalorij. Ima ogromno beljakovin, antioksidante in vitamin A, D, B12, fosfor in folate. Vsebnost holina pomaga pri delovanju in razvoju možganov. Z enim jajcem na dan ne boste prekoračili priporočenega vnosa holesterola.

  • Ovseni kosmiči

Odličen vir vlaknin in ogljikovih hidratov so ovseni kosmiči. Najboljša izbira za zajtrk so, ker vsebujejo ogljikove hidrate, vlaknine, beljakovine in maščobe. Vse to naše telo potrebuje. Vsebujejo tudi železo, selen, kalij, fosfor in mangan. Ker sami po sebi nimajo izrazitega okusa, si jih pripravimo s svežim sadjem, jogurtom, medom. Odvisno od naše domišljije. Pazimo le, da se izogibamo sladkorju.

  • Jogurt

Čeprav so sadni jogurti zelo okusni, je potrebno biti pazljiv, ker vsebujejo dodan sladkor. Raje izberimo grško različico ali navaden, polnomasten tip jogurta. Zdrave maščobe nas bolj nasitijo in tudi po nasvetu strokovnjakov je bolje uživati polnomastno hrano, saj je manj predelana. Jogurt je odličen vir beljakovin in, kot smo opisali, ga lahko kombiniramo z ovsenimi kosmiči za še boljši zajtrk.

  • Banane

Ker vemo, da velikokrat enostavno ni časa za pravi zajtrk, je ena izmed rešitev banana. Je preprosta za uživanje in hkrati nudi kar nekaj ogljikovih hidratov, vitaminov kot so B6, C, mangan in kalij. Varuje pred aterosklerozo, zmanjšuje količino kalcija, ki ga izločamo preko urina in preprečuje tanjšanje kosti skozi čas. Bolj je banana zrela, več ima antioksidantov. Popolnoma dozorena, torej s temnimi madeži na olupku, pa zagotavlja največjo količino citokinov, ki se borijo proti abnormalnim tumorskim celicam v telesu, saj stimulirajo proizvodnjo belih krvnih celic. Bolj je zrela, boljša je.

  • Laneno seme

Laneno seme pomaga pri razstrupljanju telesa in so eden največjih virov vlaknin. Vsebuje topne in netopne vlaknine, ki pomagajo telesu odstraniti toksine. Najlažje je, da jih zmešamo skupaj z jogurtom in kosmiči.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodni recepti

Ne prezrite