Sirup iz rmana

Znam svetuje

Sirup iz rmana ima zeliลกฤen in rahlo grenak okus ter se lahko uporablja na razliฤne naฤine. Lahko ga zameลกate z vodo in priporavite osveลพujoฤo pijaฤo, uporabite kot sladilo za ฤaje ali ga dodate v koktajle. Prav tako je lahko odliฤen dodatek k sladicam ali uporaben pri pripravi omak.

Rman (Achillea millefoliumm L.)je ลพe dolgo znan kot zdravilna rastlina, razlogov je veฤ:

  1. Protivnetno delovanje: Rman vsebuje fitokemikalije, kot so flavonoidi in tanini, ki imajo protivnetne lastnosti. Ta protivnetni uฤinek lahko pomaga pri lajลกanju vnetnih stanj v telesu.
  2. Hemostatiฤne lastnosti: Rman je znan po svojih hemostatiฤnih lastnostih, kar pomeni, da lahko pomaga pri zaustavitvi krvavitve. Uporablja se lahko za zaustavljanje manjลกih krvavitev in zunanje rane.
  3. Prebavne koristi: Rman se tradicionalno uporablja za spodbujanje prebave in lajลกanje prebavnih teลพav, kot so napenjanje, krฤi, slabost in napihnjenost. Ima pomirjujoฤ uฤinek na prebavni sistem.
  4. Zdravje koลพe: Zaradi svojih protivnetnih in adstrigentnih lastnosti se rman lahko uporablja za zdravljenje manjลกih koลพnih teลพav, vkljuฤno z aknami, ekcemi, opeklinami in razdraลพeno koลพo.
  5. Pomirjevalne lastnosti: Rman ima tudi pomirjevalne lastnosti, ki lahko pomagajo pri lajลกanju tesnobe, stresa in nespeฤnosti. ฤŒaj iz rmana se pogosto uporablja za sprostitev in pomiritev ลพivฤnega sistema.

Sestavine za sirup iz rmana

  • 1 skodelica sveลพih ali suhih rmanovih listov
  • 4 skodelice vode
  • 1,5 skodelice sladkorja
  • sok 1 limone

Postopek

1ฤŒe uporabljamo sveลพe rmanove liste, jih neลพno odstranimo s stebel. ฤŒe pa uporabljamo suhe rmanove liste, jih ni potrebno posebej pripravljati.

2V lonec damo vodo, sladkor in sok limone ter tekoฤino zavremo. Ko voda zavre in se sladkor raztopi, dodamo rmanove liste. Zmanjลกamo temperaturo in pustimo, da meลกanica vre pribliลพno 15-20 minut, da se arome prenesejo v sirup.

2Ugasnemo ogenj in pustimo, da se sirup nekoliko ohladi. Prelijemo ga skozi fino cedilo ali gazo, da odstranimo rmanove liste.

  • Sirup prelijemo v sterilizirane steklenice ali kozarce, dobro zapremo in shranimo v hladilniku.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Vedno sveลพe

Sorodna vsebina

Ne prezrite