Melisin sirup je znan po svojih ลกtevilnih koristnih lastnostih in se pogosto uporablja za lajลกanje razliฤnih teลพav:
- Pomirjevalni uฤinek: Melisa je naravna rastlinska spojina, ki ima pomirjevalne lastnosti. Sirup iz melise se pogosto uporablja za lajลกanje stresa, tesnobe in nespeฤnosti. Pomaga sprostiti ลพivฤni sistem ter zmanjลกuje obฤutke napetosti in nemira.
- Lajลกanje prebavnih teลพav: Melisin sirup ima tudi blagodejen vpliv na prebavni sistem. Pomaga pri zmanjลกevanju napenjanja, krฤev in prebavnih motenj, kot so napihnjenost, slabost in prekomerno tvorjenje plinov. Poleg tega lahko melisin sirup pomaga pri lajลกanju simptomov sindroma razdraลพljivega ฤrevesja.
- Podpora pri prehladu in gripo: Zaradi svojih protivirusnih lastnosti melisin sirup lahko pomaga pri lajลกanju simptomov prehlada in gripe. Pomirja kaลกelj, pomaga pri odstranjevanju sluzi iz dihalnih poti ter blaลพi boleฤe grlo.
- Izboljลกanje razpoloลพenja: Melisa je znana po svoji sposobnosti izboljลกanja razpoloลพenja in lajลกanju blage depresije. Zato se melisin sirup vฤasih uporablja kot naravno sredstvo za dvigovanje razpoloลพenja.
- Protivnetni uฤinki: V melisi najdemo tudi protivnetne lastnosti, ki lahko pomagajo pri lajลกanju vnetij in boleฤin v telesu. Ta uฤinek je lahko koristen pri lajลกanju simptomov revmatiฤnih bolezni, kot je artritis.
Sestavine za melisin sirup
- 20-25 vejic melise
- 2 l vode
- 1,5 kg rjavega, nerafiniranega sladkorja
- 100 g citronke
Postopek
1Meliso natrgamo v suhem in sonฤnem vremenu. Nikoli je ne reลพemo z noลพem ali ลกkarjami, saj je bolje, da melisa ne pride v stik s kovino. Dobro, vendar neลพno jo oฤistimo in listiฤe natrgamo na manjลกe kose.
2V veฤjem loncu zavremo vodo in dodamo sladkor ter meลกamo toliko ฤasa, da se sladkor raztopi. Primeลกamo ลกe citronko. Odstavimo z ognja in vodo malo ohladimo.
3Meliso potopimo v ลกe toplo vodo in lonec pokrijemo s krpo. Pustimo jo 24 ur.
4Sirup precedimo skozi gosto gazo v lonec, lonec pa pristavimo nazaj na ลกtedilnik in tekoฤino segrevamo do vretja.
5Medtem steklenice skrbno operemo in steriliziramo 10 minut v peฤici na 110ยฐC.
6Vroฤ sirup s pomoฤjo lijaka prelijemo v ลกe vroฤe steklenice, dobro zapremo s pokrovฤki in pokrijemo z odejo, da se poฤasi ohlajajo. ฤe nimamo primernih steklenic, lahko uporabimo kar kozarce za vlaganje.
7Sirup shranimo v hladnem in temnem prostoru. Postreลพemo ga z rezinami limone, pomaranฤe in kockami ledu. Prijetno, osveลพujoฤe in okusno.
