Melisin sirup

Znam svetuje

Melisin sirup je znan po svojih ลกtevilnih koristnih lastnostih in se pogosto uporablja za lajลกanje razliฤnih teลพav:

  1. Pomirjevalni uฤinek: Melisa je naravna rastlinska spojina, ki ima pomirjevalne lastnosti. Sirup iz melise se pogosto uporablja za lajลกanje stresa, tesnobe in nespeฤnosti. Pomaga sprostiti ลพivฤni sistem ter zmanjลกuje obฤutke napetosti in nemira.
  2. Lajลกanje prebavnih teลพav: Melisin sirup ima tudi blagodejen vpliv na prebavni sistem. Pomaga pri zmanjลกevanju napenjanja, krฤev in prebavnih motenj, kot so napihnjenost, slabost in prekomerno tvorjenje plinov. Poleg tega lahko melisin sirup pomaga pri lajลกanju simptomov sindroma razdraลพljivega ฤrevesja.
  3. Podpora pri prehladu in gripo: Zaradi svojih protivirusnih lastnosti melisin sirup lahko pomaga pri lajลกanju simptomov prehlada in gripe. Pomirja kaลกelj, pomaga pri odstranjevanju sluzi iz dihalnih poti ter blaลพi boleฤe grlo.
  4. Izboljลกanje razpoloลพenja: Melisa je znana po svoji sposobnosti izboljลกanja razpoloลพenja in lajลกanju blage depresije. Zato se melisin sirup vฤasih uporablja kot naravno sredstvo za dvigovanje razpoloลพenja.
  5. Protivnetni uฤinki: V melisi najdemo tudi protivnetne lastnosti, ki lahko pomagajo pri lajลกanju vnetij in boleฤin v telesu. Ta uฤinek je lahko koristen pri lajลกanju simptomov revmatiฤnih bolezni, kot je artritis.

Sestavine za melisin sirup

  • 20-25 vejic melise
  • 2 l vode
  • 1,5 kg rjavega, nerafiniranega sladkorja
  • 100 g citronke

Postopek

1Meliso natrgamo v suhem in sonฤnem vremenu. Nikoli je ne reลพemo z noลพem ali ลกkarjami, saj je bolje, da melisa ne pride v stik s kovino. Dobro, vendar neลพno jo oฤistimo in listiฤe natrgamo na manjลกe kose.

2V veฤjem loncu zavremo vodo in dodamo sladkor ter meลกamo toliko ฤasa, da se sladkor raztopi. Primeลกamo ลกe citronko. Odstavimo z ognja in vodo malo ohladimo.

3Meliso potopimo v ลกe toplo vodo in lonec pokrijemo s krpo. Pustimo jo 24 ur.

4Sirup precedimo skozi gosto gazo v lonec, lonec pa pristavimo nazaj na ลกtedilnik in tekoฤino segrevamo do vretja.

5Medtem steklenice skrbno operemo in steriliziramo 10 minut v peฤici na 110ยฐC.

6Vroฤ sirup s pomoฤjo lijaka prelijemo v ลกe vroฤe steklenice, dobro zapremo s pokrovฤki in pokrijemo z odejo, da se poฤasi ohlajajo. ฤŒe nimamo primernih steklenic, lahko uporabimo kar kozarce za vlaganje.

7Sirup shranimo v hladnem in temnem prostoru. Postreลพemo ga z rezinami limone, pomaranฤe in kockami ledu. Prijetno, osveลพujoฤe in okusno.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Vedno sveลพe

Sorodna vsebina

Ne prezrite