Zelenjavni paprikaš – barvit objem narave na žlici

Znam svetuje

Zelenjavni paprikaš – barvit objem narave na žlici je polnovredna in hranljiva jed, ki združuje sezonsko zelenjavo, sladkobo paprik in nežno toplino začimb. Brez mesa, a z bogatim okusom – ta paprikaš je dokaz, da za popoln obrok ne potrebujemo nič drugega kot sveže sestavine in malo ljubezni do kuhanja. Odličen je za hladne dni, ko si želimo nekaj toplega na žlico, pa tudi kot lahkotna večerja s kosom domačega kruha.

Sestavine za zelenjavni paprikaš (za 4 osebe)

  • 2 žlici oljčnega olja
  • 1 čebula, drobno sesekljana
  • 2 korenčka, narezana na kolobarje
  • 1 rdeča paprika, narezana na trakove
  • 1 rumena paprika, narezana na trakove
  • 2 krompirja, narezana na kocke
  • 2 paradižnika, narezana na kocke
  • 3 stroki česna, sesekljani
  • 1 žlica paradižnikovega koncentrata
  • 1 žlička sladke mlete paprike
  • 1/2 žličke pikantne paprike (po želji)
  • sol in poper po okusu
  • 1 liter zelenjavne jušne osnove
  • sveža zelišča (peteršilj, drobnjak ali rožmarin)

Postopek

1V veliki posodi segrejte oljčno olje in dodajte sesekljano čebulo. Pražite, dokler ne postekleni in zadiši. Nato dodajte korenček, papriko, krompir, paradižnik in česen. Pražite 5–6 minut, da se zelenjava rahlo zmehča in sprosti aromo.

2Dodajte paradižnikov koncentrat, sladko papriko in po želji pikantno papriko. Dobro premešajte, da se začimbe razporedijo po zelenjavi.

3Prilijte zelenjavno jušno osnovo in začinite s soljo ter poprom. Zavrite, nato zmanjšajte ogenj in pokrito kuhajte 25–30 minut, dokler se zelenjava popolnoma ne zmehča.

4Proti koncu kuhanja poskusite okus in po potrebi dodajte še malo začimb. Tik pred serviranjem vmešajte sveža zelišča za osvežujoč zaključek.

5Zelenjavni paprikaš postrezite topel, po želji s kosom svežega kruha ali žličko kisle smetane.

Nasveti za popoln zelenjavni paprikaš

• Za bolj kremasto teksturo lahko del zelenjave pred koncem kuhanja zmešate s paličnim mešalnikom.
• Če želite bogatejši okus, dodajte žlico dimljene paprike.
• Za beljakovinsko bogatejšo različico vmešajte kuhano čičeriko ali lečo.
• Namesto krompirja lahko uporabite tudi sladki krompir za bolj sladkast ton.
• Paprikaš je naslednji dan še okusnejši – zato ga lahko brez skrbi pripravite vnaprej.

Pogosta vprašanja (FAQ)

Ali lahko uporabim zamrznjeno zelenjavo?

Seveda. Zamrznjena zelenjava je dobra izbira, ko ni sezone svežih sestavin. Prilagodite čas kuhanja, saj se hitreje zmehča.

Kako lahko paprikaš zgostim brez moke?

Del zelenjave preprosto pretlačite s paličnim mešalnikom – tako bo omaka gostejša in naravno kremasta.

S čim ga lahko postrežem?

Odlično se poda k polenti, kuhanemu prosu, rižu ali pa kar samostojno, s svežim kruhom in žlico kisle smetane.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Vedno sveže

Sorodna vsebina

Ne prezrite