Sacher torta petih jajc

Znam svetuje

Sacher torta s ฤokolado in znaฤilno mareliฤno marmelado je paฤ prispodoba za avstrijsko glavno mesto Dunaj. Prvotno je bila ustvarjena leta 1832 v hotelu Sacher na Dunaju. Ustvaril jo je 16-letni Franz Sacher, ko je za princa Wรผrttemberลกkega ustvaril posebno torto. Od takrat naprej je sacher torta postala znamenita in priljubljena sladica po vsem svetu.

Sacher torto obiฤajno postreลพejo s stepeno smetano, da se uravnoteลพi bogatost ฤokolade. Po tradicionalnem receptu jo postreลพejo v pravokotnih rezinah, vendar se danes pogosto najde tudi v obliki torte s tradicionalno obliko rezin.

Sestavine za sacher torto petih jajc

  • 150 g jedilne temne ฤokolade
  • 1 ลพlica vode
  • 150 g sladkorja
  • 150 g masla
  • 5 jajc
  • nekaj kapljic vanilje
  • 150 g moke
  • 1 ลพliฤka pecilnega praลกka
  • 300 g mareliฤne marmelade

ฤŒokoladni preliv

  • 175 g jedilne temne ฤokolade
  • 175 ml vode
  • koลกฤek masla
  • 125 g sladkorja

Postopek

1Tortni model namastimo, obloลพimo s peki papirjem in potrosimo z moko. ฤŒokolado nalomimo v skledo, dodamo 1 ลพlico vode in skledo postavimo nad vroฤo vodo, na ลกibek ogenj.

2Sladkor in maslo penasto zmeลกamo. Vmeลกamo jajฤne rumenjake, enega za drugim, nato dodamo ลกe stopljeno ฤokolado in vaniljo. V meลกanico vmeลกamo presejano moko in pecilni praลกek. Beljake stepemo v zelo trd sneg in ga narahlo vmeลกamo v testo.

3Testo nadevamo v tortni model, z noลพem pogladimo povrลกino. Peฤemo v ogreti peฤici pri 150 stopinjah pribliลพno 1 uro, da lepo naraste in je ฤvrsta na dotik. Pribliลพno 3 minute po peki jo pustimo v modelu, nato jo zvrnemo na reลกetko.

4Ko se torta ohladi, jo prereลพemo na polovico in na spodnjo ploลกฤo namaลพemo 1/2 marmelade. Pokrijem jo z zgornjo ploลกฤo in premaลพemo z ostankom ฤokolade.

5Za preliv stopimo ฤokolado v 2 ลพlicah vode, dodamo maslo in meลกamo, da se stopi. Ostanek vode zlijemo v kozico, dodamo sladkor in kuhamo, da nastane sirup. Polijemo ga po stopljeni ฤokoladi in meลกamo, da nastane gladka zmes, zatem pa postavimo na hladno in premeลกamo vsake toliko. Ko se preliv dovolj zgosti, ga polijemo po torti, z noลพem pa premaลพemo po vrhu in obodu.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Vedno sveลพe

Sorodna vsebina

Ne prezrite