Sacher torta s ฤokolado in znaฤilno mareliฤno marmelado je paฤ prispodoba za avstrijsko glavno mesto Dunaj. Prvotno je bila ustvarjena leta 1832 v hotelu Sacher na Dunaju. Ustvaril jo je 16-letni Franz Sacher, ko je za princa Wรผrttemberลกkega ustvaril posebno torto. Od takrat naprej je sacher torta postala znamenita in priljubljena sladica po vsem svetu.
Sacher torto obiฤajno postreลพejo s stepeno smetano, da se uravnoteลพi bogatost ฤokolade. Po tradicionalnem receptu jo postreลพejo v pravokotnih rezinah, vendar se danes pogosto najde tudi v obliki torte s tradicionalno obliko rezin.
Sestavine za sacher torto petih jajc
- 150 g jedilne temne ฤokolade
- 1 ลพlica vode
- 150 g sladkorja
- 150 g masla
- 5 jajc
- nekaj kapljic vanilje
- 150 g moke
- 1 ลพliฤka pecilnega praลกka
- 300 g mareliฤne marmelade
ฤokoladni preliv
- 175 g jedilne temne ฤokolade
- 175 ml vode
- koลกฤek masla
- 125 g sladkorja
Postopek
1Tortni model namastimo, obloลพimo s peki papirjem in potrosimo z moko. ฤokolado nalomimo v skledo, dodamo 1 ลพlico vode in skledo postavimo nad vroฤo vodo, na ลกibek ogenj.
2Sladkor in maslo penasto zmeลกamo. Vmeลกamo jajฤne rumenjake, enega za drugim, nato dodamo ลกe stopljeno ฤokolado in vaniljo. V meลกanico vmeลกamo presejano moko in pecilni praลกek. Beljake stepemo v zelo trd sneg in ga narahlo vmeลกamo v testo.
3Testo nadevamo v tortni model, z noลพem pogladimo povrลกino. Peฤemo v ogreti peฤici pri 150 stopinjah pribliลพno 1 uro, da lepo naraste in je ฤvrsta na dotik. Pribliลพno 3 minute po peki jo pustimo v modelu, nato jo zvrnemo na reลกetko.
4Ko se torta ohladi, jo prereลพemo na polovico in na spodnjo ploลกฤo namaลพemo 1/2 marmelade. Pokrijem jo z zgornjo ploลกฤo in premaลพemo z ostankom ฤokolade.
5Za preliv stopimo ฤokolado v 2 ลพlicah vode, dodamo maslo in meลกamo, da se stopi. Ostanek vode zlijemo v kozico, dodamo sladkor in kuhamo, da nastane sirup. Polijemo ga po stopljeni ฤokoladi in meลกamo, da nastane gladka zmes, zatem pa postavimo na hladno in premeลกamo vsake toliko. Ko se preliv dovolj zgosti, ga polijemo po torti, z noลพem pa premaลพemo po vrhu in obodu.