Pečene krvavice in tenstan krompir

Znam svetuje

Pečene krvavice in tenstan krompir je preprosta, a izvrstna kombinacija, ki bo več kot zadovoljila vse ljubitelje pristne, domače hrane.

Krvavice so priljubljene klobase, ki jih pripravljamo iz svinjske krvi, drobovine, slanine in ješprenjem (tudi ajdovo kašo, proseno kašo ali rižem).

Kako speči res dobre krvavice, s hrustljavo zapečeno skorjico, je pa že prava mala umetnost. Z upoštevanjem nekaj enostavnih nasvetov, nam bo verjetno uspelo.

Kaj pa tenstan krompir, sicer zelo enostavna priloga, ki pa lahko navduši. Izvira iz Francije in je postal priljubljen po vsem svetu zaradi izvrstnega okusa.

Obstaja več sort krompirja, ki so primerne za pripravo tenstanega krompirja. Različne sorte lahko vplivajo na teksturo in okus končnega izdelka.

Za dodatno aromo in okus lahko krompirju dodate začimbe, kot so muškatni orešček, česen ali peteršilj.

Sestavine za pečene krvavice in tenstan krompir

  • 2 para krvavic
  • 600 g krompirja
  • 1 čebula
  • 1 žlica svinjske masti ali 2 žlici oljčnega oja
  • sol
  • poper

Postopek

1Če so krvavice zmrznjene, jih najprej nekoliko pokuhamo.Damo jih v lonec, zalijemo z mrzlo vodo, postavimo na štedilnik in pustimo dazavrejo. Na zmerni temperaturi jih kuhamo 10 minut, vzamemo iz vode in obrišemos papirnato brisačko.

2Če imamo sveže krvavice, jih pred uro pred peko vzamemo izhladilnika, da se ogrejejo na sobno temperaturo.

3Krvavice razporedimo na rešetko, jih nekajkrat prebodemo inpostavimo v hladno pečico.  Podstavimopladenj, da bo nanj odtekala maščoba. Pečico nastavimo na 200°C  in pečemo 35-40 minut. Po tem času vključimo žar, ali dvignemo temperaturo namaksimum in pečemo še 10 minut, da se skorjica lepo, hrustljavo zapeče.

4Medtem pripravimo tenstan krompir. Krompir temeljitoočistimo in operemo. Postavimo ga v večjo posodo in zalijemo s toliko hladnevode, da pokrijemo ves krompir v posodi.

5Vodo solimo in lonec pokrijemo. Krompir kuhamo od  20 do 25 minut, oziroma dokler krompir nikuhan. Čas je odvisen od debeline posameznih gomoljev.

6Ko je krompir kuhan, ga odstavimo in odlijemo vodo.Pustimo, da se ohladi, nato ga olupimo.

7Medtem ko se krompir hladi, olupimo čebulo in jo narežemona tanke rezine. V ponvi segrejemo olje ali svinjsko mast in jo na hitropopražimo. Pražimo približno pet minut, da se zmehča in nekoliko zapeče.

8Krompir narežemo na kolobarje in ga dodamo prepraženičebuli. Ves čas skupnega praženja krompir mešamo in obračamo, da se enakomernoprepraži. Med praženjem dodamo malo soli in popra.

9Pečene krvavice vzamemo iz pečice in postrežemo s tenstanimkrompirjem. Če imamo pri roki še praženo kislo zelje ali repo, bo kosilopopolno.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodni recepti

Ne prezrite