Pohane marele

Znam svetuje

Pohane marele so specialiteta, saj so marele ali orjaške dežnikarice pravi dragulj slovenskih gozdov. Te impresivne gobe, ki jih lahko najdemo v pravih gozdarskih zakladnicah, so znane po svojem nežnem, belu mesu, ki je pri mnogih ljubiteljih gob priljubljena izbira.

Pohane marele in njihov okus

Pohane marele imajo čudovito hrustljavo zunanjost, ki se lepo ujema z nežnim in nekoliko sladkastim okusom gob. Okus je značilen za gobe in spominja na gozd, z rahlo oreščkastim in zemeljskim pridihom. Gobe same po sebi so nekoliko kremaste in sočne, medtem ko hrustljava panirana skorjica dodaja teksturalni kontrast in še dodatno izboljša okus. Skupaj tvorijo harmonično kombinacijo, ki je prijetna za mnoge ljubitelje gob.

Pohane marele predstavljajo tradicionalni način priprave, vendar jih je mogoče uporabiti v številnih receptih. Ko se podate v gozd in imate srečo, da naberete sveže orjaške dežnikarice, je zagotovljeno, da boste domov prinesli sestavino za izvrstno kosilo. Ne samo, da so te gobe vizualno impresivne, ampak njihov bogat in edinstven okus dopolnjuje različne kulinarične kreacije.

Če želite svoje bližnje razveseliti z nečim posebnim, so marele odlična izbira za naslednjo kulinarično avanturo.

Marele vsebujejo različna hranila:

  1. Beljakovine: Marele vsebujejo določeno količino beljakovin, ki so pomembne za gradnjo in obnovo celic v telesu.
  2. Ogljikovi hidrati: Marele vsebujejo ogljikove hidrate, ki so vir energije za telo.
  3. Dietalna vlakna: V marelah se nahajajo prehranske vlaknine, ki so pomembne za prebavo in zdravje prebavnega sistema.
  4. Minerali: V marelah je prisotno več mineralov, kot so kalij, fosfor, magnezij, železo, cink, mangan, in selen, ki so bistveni za različne funkcije v telesu.
  5. Vitamini: Marele vsebujejo nekatere vitamine, zlasti vitamine skupine B (B2, B3, B5, B6) ter vitamin D.
  6. Antioksidanti: V marelah so prisotni antioksidanti, ki pomagajo v boju proti prostim radikalom in oksidativnemu stresu.

Prehranska vrednost pohanih marel

Približna prehranska vrednost pohanih marel (na 100 g):

  • Kalorije: približno 250-300 kcal
  • Beljakovine: približno 10-15 g
  • Ogljikovi hidrati: približno 25-30 g
  • Maščobe: približno 10-15 g
  • Vlaknine: približno 2-4 g
  • Sladkor: približno 2-4 g
  • Sol: približno 300-500 mg

Pohane marele so okusen prigrizek z zmerno prehransko vrednostjo: vsebujejo zmerno količino beljakovin, ogljikovih hidratov in maščob ter so bogate z vlakninami in nekaterimi vitamini ter minerali. Zaradi cvrtja imajo več maščob in kalorij.

Sestavine za pohane marele

  • 4 klobuki marel (orjaških dežnikaric)
  • 3 jajca
  • 1/2 žličke soli
  • 1/4 žličke popra
  • 80 g drobtinic
  • 40 g sveže naribanega parmezana
  • olje za cvrtje

Postopek

1Marelam najprej odstranimo bet, jih očistimo in obrišemo z vlažno krpo. Če imamo velike klobuke, jih narežemo na polovice ali četrtine.

2V skledi razžvrkljamo jajca s soljo, poprom in parmezanom. Na večji krožnik natresemo drobtinice. V široki ponvi segrejemo olje za cvrtje na približno 170°C.

3Dežnike najprej temeljito namočimo v jajčno mešanico, povaljamo v drobtinicah in položimo v segreto olje.

4Cvremo približno 4 minute na vsaki strani, dokler se ne obarvajo zlato-rjavo.

5Ocvrte odlagamo na papirnato brisačko, da vpije odvečno olje. Postrežemo takoj.

Nasvet

Dežnikarice so pogojno užitne (moramo jih toplotno obdelati) in težko prebavljive gobe, zato jih ne jemo zvečer in pri jedi ne uživamo alkohola.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodni recepti

Ne prezrite