Pravimo mu tudi magiฤna torta, to pa zato, ker samo z enim testom naredimo tri razliฤne teksture peฤenega testa. ฤvrsto dno, kremno sredico in hrustljavo zapeฤeno zgornjo plast. In to po zelo enostavnem postopku.
Sestavine
- 4 jajca
- 120 g mehke bele moke
- 150 g sladkorja
- 130 g masla
- 5 dl mleka
- 5 ml vaniljevega ekstrakta
- 1 ลพica limoninega soka
- nekaj zrnc soli
Postopek
1Maslo stopimo in pustimo, da se ohladi. Rumenjake loฤimo od beljakov. Mleko pristavimo na ogenj, dodamo vaniljevo aromo in segrejemo do vretja. Odstavimo z ognja.
2Rumenjake s sladkorjem stepamo nekaj minut, da spremenijo barvo in postanejo nekoliko puhasti. Najprej jim dodamo maslo, nato pa postopoma prilivamo segreto mleko. Ob tem ves ฤas meลกamo z elektriฤnim meลกalnikom pri srednji hitrosti.
3Na tej toฤki dodamo ลกe presejano moko in do dobro vmeลกamo v jajฤno zmes. Pazimo, da v testu ni grudic.
4Beljake z limoninim solom in nekaj zrnci soli stepemo v ฤvrst sneg. Z lopatko ga na neลพno vmeลกamo v pripravljeno maso. Testo ostane precej tekoฤe.
5Peฤico segrejemo na 150ยฐC, okrogel pekaฤ, premera 22 cm, obloลพimo s peki papirjem.
6Peฤemo pribliลพno uro in 15 minut. Peฤeno vzamemo iz peฤice, ohladimo, potresemo s sladkorjem v prahu in postreลพemo.