Linška torta

Znam svetuje

Sladica, ki jo Avstrijci imenujejo “Linzer torte”, pravzaprav ni torta, pač pa dobra pita.

Sestavine

Testo

  • 220 g mehke bele moke
  • 100 g sladkorja
  • 200 g hladnega masla
  • 1 jajce
  • 200 g mletih mandljev
  • 1 ščepec soli
  • 1/2 žličke cimeta
  • 1/4 žličke mletih klinčkov

Nadev

  • 250 g malinove ali višnjeve marmelade
  • 3 žlice limoninega soka
  • 1 jajce za premaz
  • 1 žlička masla za pekač

Postopek

1Moko presejemo na delovno površino, na sredini naredimo jamico, vanjo damo sladkor, sol, mandlje, cimet in klinčke. Na rob tanko narežemo maslo. Vse sestavine zgnetemo v gladko testo, pokrijemo in postavimo za pol ure v hladilnik.

2Model za peko tort, premera 26 cm, namastimo z maslom, pečico segrejemo na 190°C.

3Delovno površino rahlo pomokamo in na njej razvaljamo 2/3 testa. S testeno ploščo obložimo tortni model in oblikujemo 2 cm visok rob.

4Marmelado gladko zmešamo z limoninim sokom in jo enakomerno namažemo na testo.

5Iz testa, ki smo ga prihranili, na pomokani površini oblikujemo približno 10 svaljkov dolžine pekača. Oblikovane svaljke položimo na marmelado v obliki mreže. Rumenjak razžvrkljamo in s čopičem premažemo testeno mrežo in rob linške torte.

6Torto pečemo 35-40 minut – če se po vrhu prehitro peče, jo pokrijemo s peki papirjem. Pečeno torto vzamemo iz pečice, malo jo še pustimo v pekaču, nato pa prestavimo na mrežo, da se popolnoma ohladi.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodni recepti

Ne prezrite