Limonina pita

Morda vas zanima

Osvežilna sladica, ki vas bo navdušila. Testa je dovolj vsaj za pekač s premerom 23 cm.

Sestavine

Testo

  • 350 g moke
  • 50 g mandljeve moke
  • 150 g sladkorja v prahu
  • ščepec soli
  • 180 g masla (nesoljeno, če uporabljate soljeno maslo, zgolj izpustite sol iz recepta).
  • eno veliko jajce

Nadev

  • 5 velik jajc
  • 250 g sladkorja v prahu
  • 1,5 žlice naribane limonine lupinice
  • 180 ml limoninega soka (sok petih limon)
  • 3 žlice sladke smetane
  • 190 g masla

Priprava

Testo

1V kuhinjskem mešalniku na rahlo mešamo moko, mandljevo moko, sladkor v prahu in sol. Dodamo maslo, ki smo ga prej segreli na sobno temperaturo in ga narežemo na manjše koščke. Mešamo, dokler ne dobimo teksture, ki je podobna pesku.

2V zmes vmešamo eno veliko jajce. Tokrat mešamo, dokler ne dobimo goste teksture za testo. Mešalnik vedno nastavimo na srednjo hitrost.

3Na pomokani površini rahlo razvaljamo testo. Nato vse skupaj zavijemo v folijo in postavimo v hladilnik za dve uri.

4Testo potem še enkrat razvaljamo, tokrat naj ustreza velikosti pekača. Testo naj bo tanko par milimetrov. Pred peko pekač namažemo z maslom ali uporabimo sprej za peko.  Preden postavimo pekač v pečico, postavimo vse skupaj še enkrat za deset minut v hladilnik.

5Pečemo približno 15 minut pri temperaturi 175 °C. Čas je odvisen od okusa posameznika – sama pečem, dokler skorja ne postane rahlo rjavkasta.

Nadev

6V skledi, odporni proti vročini, vmešamo jajca, sladkor, limonin sok, naribano lupinico in sladko smetano. Vse skupaj stepemo. Posodo postavimo nad lonec z vrelo vodo (banja marija). Med kuhanjem ves čas mešamo, temperatura mora doseči 75 °C. Če nimate kuhinjskega termometra, kuhajte vsaj 20 minut na zmernem ognju. Krema je pripravljena, ko postane gosta kot puding (nadev se zgosti, ko se ohladi).

7Takoj, ko prenehamo s kuhanjem, kremo precedimo. Vse skupaj postavimo v kuhinjski mešalnik in dodamo narezano maslo, ki naj bo sobne temperature. Mešamo, dokler ne dobimo gladke kreme. Zmes nato vlijemo v pitino skorjo. Količina zadostuje za vsaj eno pitino skorjo s premerom 23 cm. Pito potem postavimo v hladilnik za več ur (Vsaj 6 ur, preden začnemo z rezanjem).

Pito poljubno okrasimo. Okrasila sem jo s sadjem in kremo za okraševanje tort (buttercream frosting).

- Oglas -

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

- Oglas -

Ne spreglejte

- Oglas -

Morda vas zanima tudi

- Oglas -