Jesenski tiramisu s kakiji in vaniljo – eleganca jesenskega sadja je lahkotna in kremasta sladica, ki klasiฤnemu italijanskemu tiramisuju doda jesensko sveลพino in barvo. Namesto kave se piลกkoti namoฤijo v pomaranฤnem soku, med plasti mascarpone kreme pa se skriva aromatiฤna zmes zrelega kakija. Piko na i doda neลพna vanilja, zaradi ฤesar je ta tiramisu idealen za prazniฤne mize in ljubitelje sezonskih sladic.
Sestavine za kakijev tiramisu (za 8-10 oseb)
- 500 g mascarponeja (sobne temperature)
- 500 ml sladke smetane (za stepanje)
- 3 velike ลพlice sladkorja v prahu (po okusu)
- 15 ml vaniljeve arome ali 1 vaniljev sladkor
- 400 ml pomaranฤnega soka (sveลพe stisnjen ali 100 %)
- 8 srednje velikih, zrelih kakijev (za zmes)
- 1 kaki vanilja (za dekoracijo)
- 500 g savojardi piลกkotov
- 250 g malin (sveลพih ali zamrznjenih, za dodatek/dekoracijo โ neobvezno)
Postopek
1Priprava kreme: Mascarpone zmeลกajte s sladkorjem v prahu in vaniljevo aromo. V drugi posodi stepite sladko smetano. Neลพno vmeลกajte pribliลพno 300 ml stepene smetane v mascarpone zmes. Preostalih 200 ml smetane shranite za dekoracijo.
2Priprava kakijeve zmesi: Kakije olupite in notranjost postrgajte v skledo. Z vilico jih zmeฤkajte v grobo zmes (ali na hitro predelajte s paliฤnim meลกalnikom, da ostanejo koลกฤki). To je vaลกa osnova za polnilo.
3Sestavljanje prve plasti: Vsak savojardi piลกkot na hitro namoฤite (pazite, da se ne razmoฤijo) v pomaranฤni sok in jih razporedite po dnu pekaฤa ali posode (pribliลพno 25 x 35 cm). ฤez piลกkote namaลพite polovico mascarpone kreme. Po kremi razporedite nekaj veฤ kot polovico pripravljene kakijeve zmesi.
4Sestavljanje druge plasti: ฤez prvo plast naloลพite ลกe eno plast piลกkotov, namoฤenih v pomaranฤnem soku. Prekrijte jih s preostankom mascarpone kreme. Nato dodajte preostalo kakijevo zmes.
5Dekoracija in hlajenje: Kaki vaniljo nareลพite na tanke rezine in jih razporedite po vrhu tiramisuja. Okrasite s preostalo stepeno smetano in malinami (ฤe jih uporabljate). Tiramisu pokrijte in ga postavite v hladilnik za najmanj 4 ure, najbolje pa ฤez noฤ, da se okusi prepojijo in strdi.
Nasveti za popoln kakijev tiramisu
โข Uporabite sveลพe stisnjen pomaranฤni sok. Za bolj bogat okus ga lahko obogatite z ลพliฤko ruma (za odrasle).
โข Smetana mora biti dobro ohlajena, da se lepo stepe. Mascarpone pa naj bo sobne temperature, da se laลพje zmeลกa.
โข Kljuฤno je, da so kakiji res zreli (mehki), saj bodo tako sladki in aromatiฤni. Nezreli kaki lahko pusti trpek okus.
โข Maline dodajo kislost, ki lepo uravnoteลพi sladkobo in kremo. Po ลพelji jih lahko nadomestite z borovnicami ali brusnicami.
Pogosta vpraลกanja (FAQ)
Zakaj so kakiji grenki/trpki?
ฤe so kakiji trpki, so verjetno premalo zreli. Pred uporabo poฤakajte, da se popolnoma zmehฤajo. Kaki vanilja obiฤajno nima teลพav s trpkostjo in ga lahko uporabite trลกega za rezine.
Ali lahko uporabim drugo sadje?
Seveda. Podobno kremo lahko pripravite tudi z zrelimi breskvami, mangom ali kombinacijo jesenskega sadja, kot je peฤena hruลกka. V tem primeru lahko pomaranฤni sok nadomestite z mlekom ali jabolฤnim sokom.
Kako dolgo lahko tiramisu hranim?
Tiramisu lahko v hladilniku hranite 2-3 dni. Zaradi sveลพega sadja in kreme ga je najbolje porabiti v tem ฤasovnem okviru.