Jesenski tiramisu s kakiji in vaniljo – eleganca jesenskega sadja

Znam svetuje

Jesenski tiramisu s kakiji in vaniljo – eleganca jesenskega sadja je lahkotna in kremasta sladica, ki klasiฤnemu italijanskemu tiramisuju doda jesensko sveลพino in barvo. Namesto kave se piลกkoti namoฤijo v pomaranฤnem soku, med plasti mascarpone kreme pa se skriva aromatiฤna zmes zrelega kakija. Piko na i doda neลพna vanilja, zaradi ฤesar je ta tiramisu idealen za prazniฤne mize in ljubitelje sezonskih sladic.

Sestavine za kakijev tiramisu (za 8-10 oseb)

  • 500 g mascarponeja (sobne temperature)
  • 500 ml sladke smetane (za stepanje)
  • 3 velike ลพlice sladkorja v prahu (po okusu)
  • 15 ml vaniljeve arome ali 1 vaniljev sladkor
  • 400 ml pomaranฤnega soka (sveลพe stisnjen ali 100 %)
  • 8 srednje velikih, zrelih kakijev (za zmes)
  • 1 kaki vanilja (za dekoracijo)
  • 500 g savojardi piลกkotov
  • 250 g malin (sveลพih ali zamrznjenih, za dodatek/dekoracijo โ€“ neobvezno)

Postopek

1Priprava kreme: Mascarpone zmeลกajte s sladkorjem v prahu in vaniljevo aromo. V drugi posodi stepite sladko smetano. Neลพno vmeลกajte pribliลพno 300 ml stepene smetane v mascarpone zmes. Preostalih 200 ml smetane shranite za dekoracijo.

2Priprava kakijeve zmesi: Kakije olupite in notranjost postrgajte v skledo. Z vilico jih zmeฤkajte v grobo zmes (ali na hitro predelajte s paliฤnim meลกalnikom, da ostanejo koลกฤki). To je vaลกa osnova za polnilo.

3Sestavljanje prve plasti: Vsak savojardi piลกkot na hitro namoฤite (pazite, da se ne razmoฤijo) v pomaranฤni sok in jih razporedite po dnu pekaฤa ali posode (pribliลพno 25 x 35 cm). ฤŒez piลกkote namaลพite polovico mascarpone kreme. Po kremi razporedite nekaj veฤ kot polovico pripravljene kakijeve zmesi.

4Sestavljanje druge plasti: ฤŒez prvo plast naloลพite ลกe eno plast piลกkotov, namoฤenih v pomaranฤnem soku. Prekrijte jih s preostankom mascarpone kreme. Nato dodajte preostalo kakijevo zmes.

5Dekoracija in hlajenje: Kaki vaniljo nareลพite na tanke rezine in jih razporedite po vrhu tiramisuja. Okrasite s preostalo stepeno smetano in malinami (ฤe jih uporabljate). Tiramisu pokrijte in ga postavite v hladilnik za najmanj 4 ure, najbolje pa ฤez noฤ, da se okusi prepojijo in strdi.

Nasveti za popoln kakijev tiramisu

โ€ข Uporabite sveลพe stisnjen pomaranฤni sok. Za bolj bogat okus ga lahko obogatite z ลพliฤko ruma (za odrasle).
โ€ข Smetana mora biti dobro ohlajena, da se lepo stepe. Mascarpone pa naj bo sobne temperature, da se laลพje zmeลกa.
โ€ข Kljuฤno je, da so kakiji res zreli (mehki), saj bodo tako sladki in aromatiฤni. Nezreli kaki lahko pusti trpek okus.
โ€ข Maline dodajo kislost, ki lepo uravnoteลพi sladkobo in kremo. Po ลพelji jih lahko nadomestite z borovnicami ali brusnicami.

Pogosta vpraลกanja (FAQ)

Zakaj so kakiji grenki/trpki?

ฤŒe so kakiji trpki, so verjetno premalo zreli. Pred uporabo poฤakajte, da se popolnoma zmehฤajo. Kaki vanilja obiฤajno nima teลพav s trpkostjo in ga lahko uporabite trลกega za rezine.

Ali lahko uporabim drugo sadje?

Seveda. Podobno kremo lahko pripravite tudi z zrelimi breskvami, mangom ali kombinacijo jesenskega sadja, kot je peฤena hruลกka. V tem primeru lahko pomaranฤni sok nadomestite z mlekom ali jabolฤnim sokom.

Kako dolgo lahko tiramisu hranim?

Tiramisu lahko v hladilniku hranite 2-3 dni. Zaradi sveลพega sadja in kreme ga je najbolje porabiti v tem ฤasovnem okviru.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Vedno sveลพe

Sorodna vsebina

Ne prezrite