Božični dišavni kolač

Morda vas zanima

Skuta, rozine, mandeljni, kandirano sadje (oranžat, citronat) … in začimbe, ki dajo vedeti, da je božični čas. Recept za kolač, ki mamljivo diši in je tako dober, da ga ne pečemo samo ob božiču. Kolač, ki sem ga prvič okusila na Tirolskem, me spremlja že dolgo. Omamno dišeč in nadvse slasten.

Sestavine

  • 500 g moke
  • 200 g sladkorja
  • 50 g sladkorja v prahu
  • 250 g skute
  • 230 g masla
  • 180 g rozin
  • 150 g mandeljnov, ki dobijo posebno aromo, če jih pred mletjem svetlo rumeno prepražimo v suhi ponvi    
  • 50 g citronata
  • 50 g oranžata
  • 2 jajci
  • 1 pecilni prašek
  • 1 vaniljev sladkor, najbolje burbonska vanilja
  • 0,3 dl ruma
  • 1 žlica drobtin
  • ščepec soli
  • ščepec cimeta
  • ščepec muškatnega oreščka
  • ščepec cimeta  kardamoma
  • ščepec ingverja
  • ščepec nageljnovih žbičk/klinčkov

Priprava

1Vse sestavine naj bodo ogrete na sobno temperaturo. Skozi drobno sito presejemo moko s pecilnim praškom. Rozine splaknemo pod vročo vodo, odcedimo in prelijemo z rumom. Kandirano sadje drobno sesekljamo, sicer pa sedaj v trgovinah prodajajo že na majhne koščke narezano kandirano sadje. Mandeljne prepražimo v suhi ponvi, nakar jih drobno zmeljemo. S praženjem bodo mandlji razvili posebno aromo, ki bo kolač čudovito dopolnila.

2V večji skledi penasto umešamo zmehčano maslo, potem pa po vrsti dodajamo sladkor, vaniljev sladkor, jajci ter po ščepec soli, cimeta, kardamoma, ingverja, nageljnovih žbičk/klinčkov, pimenta in muškatnega oreščka. Postopoma primešamo moko s pecilnim praškom in skuto ter gladko razmešamo.

3Umešani masi dodamo še mlete mandeljne, z rumom prepojene rozine ter sesekljano kandirano sadje. Maso počasi vse ugnetemo v gladko testo, ki ga pokritega s kuhinjsko krpo pustimo počivati približno uro.

4Pečico segrejemo na približno 175° C, odvisno od pečice same. Model za šarkelj dobro namažemo z maslom in obilno potresemo z drobtinami. Model previdno napolnimo s testom in ga pečemo približno 1 uro. Če nimate modela za šarkelj, lahko kolač spečete v tortnem modelu s premerom 26 centimetrov. Šele ohlajen kolač previdno zvrnemo na servirni krožnik in potresemo z vanilirano sladkorno sipo.

5Razen s čajem in kavo lahko ta slastni kolač postrežemo s polsladkim tramincem, sladkim muškatom …

Prejšnji članekAkacijev sirup
Naslednji članekDžem iz rdeče čebule
- Oglas -

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

- Oglas -

Ne spreglejte

- Oglas -

Morda vas zanima tudi

- Oglas -