Svetovno znana krema.
Sestavine
- 5 listov bele ลพelatine
- 1 vaniljev strok
- 300 ml mleka
- 3 rumenjaki
- 100 g sladkorja
- 300 ml smetane
- nastrgana ฤokolada (za okras)
Priprava
1ลฝelatino namoฤimo v hladni vodi. Vaniljev strok vzdolลพ prereลพemo, izluลกฤimo sredico in jo damo v mleko. Skupaj s strokom zavremo, mleko odstavimo s ลกtedilnika in odstranimo strok.
2Rumenjake in sladkor kremasto stepemo z metlico za sneg nad vroฤo kopeljo. Vroฤe vaniljevo mleko postopoma umeลกamo v jajฤno kremo. Iztisnemo ลพelatino in jo v vroฤi kremi med meลกanjem raztopimo.
3Kremo postavimo na hladno za okoli 1 uro, da zaฤne ลพelirati. (Preizkusimo tako, da z noลพem gremo skozi kremo. ฤe ostaja sled, je pravi ฤas.) Smetano ฤvrsto stepemo in jo z metlico za sneg umeลกamo v kremo.
4S kremo nalijemo posodice, oplaknjene s hladno vodo, in jih vsaj za 4 ure, najbolje pa ฤez noฤ, postavimo v hladilnik, da se krema strdi. Za okras poloลพimo na vrh nastrgano ฤokolado.