Polenta je bila vฤasih jed najrevnejลกih slojev, danes pa vedno bolj cenjena priloga razliฤnim, predvsem mesnim jedem. Pripravljena z gorgonzolo je znaฤilna predvsem za italijansko Lombardijo.
Sestavine
- 400 g polente
- 150 g gorgonzole
- 20 g masla
- 50 ml mleka
- Sol in poper
Postopek
1ฤe kuhate instant polento, bo postopek hiter, ฤe ne si morate paฤ vzeti malo veฤ ฤasa. Vsekakor pa najprej zavremo vodo, jo posolimo in vanjo poฤasi, ob stalnem meลกanju vsujemo polento. Polenta se kuha pribliลพno 30 minut (instant 2). V polento vmeลกamo ลกe maslo.
2Gorgonzolo nareลพemo na kocke, zalijemo z mlekom in jo pri nizki temperaturi poฤasi stopimo. Pazimo, da se ne prismodi. Stopljeno gorgonzolo malo popopramo.
3Ko je polenta kuhana, jo odstavimo z ognja in vanjo vmeลกamo stopljeno gorgonzolo. Meลกamo, dokler se gorgonzola in polenta ne pomeลกata v enotno zmes.
4Postreลพemo vroฤe, za ljubitelje te vrste sira, dodamo ลกe kos gorgonzole.