Ocvrti krompirjevi svaljki

Morda vas zanima

- Oglas -

Le kdo jih ni jedel v mladosti. Mi si jih radi pripravimo še zdaj, saj pogosto skuhamo preveč pire krompirja.

Sestavine

  • 1 kg krompirja
  • 150 g ostre moke
  • 1 jajce
  • 20 g masla
  • ščepec soli
  • žlička soli
  • olje za cvrtje

Priprava

1Krompirje operemo in z olupkom vred skuhamo. Da krompir ne bi popokal, vodo malo posolimo. Kuhanega olupimo, malo ohladimo in stisnemo oziroma zmečkamo, tako da bo masa gladka in v njej ni koščkov.

2Na sredini naredimo jamico, damo noter eno jajce, na obod narežemo koščke masla, posujemo z ostro moko, posolimo po okusu in na hitro zgnetemo testo. Najbolje, da je krompir še mlačen. Če se testo preveč lepi (odvisno od krompirja), dodajamo še malo moke. Vendar vedimo: dlje kot mesimo, bolj se bo testo lepilo.

3Naredimo svaljek, ga narežemo na manjše kolobarčke, med dlanmi oblikujemo svaljke in zlagamo na desko.

4V veliki ponvi segrejemo olje. Tega mora biti dovolj, da svaljki v njem plavajo. Olje ne sme biti prevroče, preverimo pa ga tako, da vanj pomočimo ročaj kuhalnice. Ko se okoli njega delajo rahli mehurčki, je olje pravšnje.

5Previdno polagamo vanj pripravljene svaljke in jih zlato rumeno ocvremo. Iz olja jih pobiramo s penovko in polagamo na papirnato brisačo, da vpije odvečno olje.

6Svaljki so odlična priloga k vsem mesnim omakam ali pa samostojna jed z veliko skledo sezonske solate. Sladkosnedi jih lahko jedo tudi z domačo marelično marmelado.

Prejšnji članekOrehovi krapki
Naslednji članekMarmeladni žepki
- Oglas -

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

- Oglas -

Ne spreglejte

- Oglas -

Morda vas zanima tudi

- Oglas -