Bezgov sirup z meliso

Znam svetuje

Sirup iz bezgovih cvetov je tisti, ki ga največkrat delamo doma. Postopek je enostaven, sestavine poceni, dober in zdrav je pa tudi. Poskusimo ga še z meliso, ki mu doda malo drugačen okus.

Sestavine

  • 3 l vode
  • 30 bezgovih cvetov
  • 10 vejic melise
  • 2 neškropljeni limoni
  • 100 g citronke
  • 2 kg sladkorja

Postopek

1V večji lonec damo vodo, sladkor in citronko. Pristavimo na ogenj in ob stalnem mešanju segrevamo toliko časa, da se sladkor stopi.

2Odstavimo in pustimo, da se sladka tekočina ohladi.

3Bezgove cvetove nabiramo tam, kjer ni v bližini ceste, ali drugih onesnaževalcev. Nabiramo jih v lepem sončnem vremenu, vsaj tri dni po dežju. Cvetov ne peremo, jih pa temeljito pregledamo, ker imajo velikokrat uši. Porežemo jim debelejša stebla, da ostanejo samo cvetovi.

4Očiščene bezgove cvetove prelijemo z ohlajeno sladko vodo. Primešamo še melisine lističe, ki jih malo narežemo. Pokrijemo z na kolute narezanima limonama. Pustimo stati od 15-20 ur.

5Naslednji dan sok precedimo in nalijemo v čiste steklenice. Dobro zapremo in hranimo v temnem in hladnem prostoru.

6Bezgov sirup z meliso lahko mešate z vodo ali mineralno vodo, odličen je v čaju, kod dodatek različnim koktajlom, prelit čez sladoled, dodatek sladicam in podobno.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodni recepti

Ne prezrite