Timijanov sirup ali sirup iz materine dušice

Morda vas zanima

- Oglas -

Sirup iz timijana je poleg sirupa iz smrekovih vršičkov in trpotčevega sirupa zagotovo med najbolj učinkovitimi domačimi zdravili proti kašlju. Tako kot vse zeliščne sirupe tudi tega lahko pripravimo na dva načina, s kuhanjem ali brez. V takem sirupu, ki ga pripravimo brez kuhanja, ohranimo več zdravilnih učinkovin, priprava pa zahteva nekoliko več dela in časa.

Timijan nabiramo v sončnem vremenu, ko na rastlinah ni več rose in vsaj tri dni ni deževalo. Nabiramo ga od junija do septembra, nabiramo cvetove in stebelca, brez olesenelih delov.

Sestavine

  • kozarec za vlaganje
  • materino dušico, približno 30 gramov
  • sladkor ali med

Priprava

1Najprej dno kozarca prekrijemo s timijanom, nanj nasujemo plast sladkorja ali medu, spet damo plast timijana, sladkor in postopek nadaljujemo, dokler kozarec ni poln. Zadnja plast naj naredita sladkor ali med.

2Kozarec postavimo za mesec dni na sonce. Vmes ga nekajkrat pretresimo. Nato vsebino precedimo in prelijemo v čisto stekleničko. Hranimo jo v hladnem in temnem prostoru.

3Druga možnost je, da liter vode zavremo skupaj s kilogramom sladkorja in zmes vremo toliko časa, da se sladkor popolnoma raztopi. Takšen prevretek prelijemo čez približno 30 gramov svežega timijana, dobro premešamo, za boljši okus pa dodamo še 10 g citronke. Tako pustimo čez noč.

4Naslednji dan sirup precedimo, ponovno ga segrejemo do vretja in ga prelijemo v čiste stekleničke. Ohlaja naj se počasi, pokrit z odejo ali debelejšo kuhinjsko krpo. Sirup bo uporaben nekaj mesecev.

Prejšnji članekSirup iz dišečih vrtnic
Naslednji članekSirup iz bazilike
- Oglas -

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

- Oglas -

Ne spreglejte

- Oglas -

Morda vas zanima tudi

- Oglas -