Sirup iz dišečih vrtnic

Morda vas zanima

Sirup iz vrtnic je pijača, ki jo spoštujejo predvsem na Daljnem vzhodu. Pravimo ji tudi šerbet. Sirup pripravljamo iz starih, močno dišečih sort vrtnice. Ta opojna pijača, ki v ustih pusti omamen okus vrtnice, deluje pomirjujoče in pripomore k dvigu razpoloženja.

Sestavine

  • 50 g lističev vrtnice
  • 1/2 litra vode
  • 1/2 kg sladkorja
  • 10 g citronske kisline
  • 1 neškropljeno limono

Priprava

1Za pripravo sirupa uporabljamo cvetove neškropljenih vrtnic, najbolje je, če jih imate doma. Cvetove nabiramo v dopoldanskem času, ko ni več rose in vsaj nekaj dni ni deževalo. Nabiramo mlade cvetove, lističe ločimo od peclja, obledele lističe odstranimo.

2Sladkor raztopimo v vodi. S tekočino prelijemo vrtnične lističe, dodamo še citronko,  sok polovice limone in košček limonine lupinice – uporabimo samo rumeni del. Na hitro zavremo, pustimo minuto ali dve. Cvetni lističi bodo izgubili barvo in tekočina se bo nežno obarvala. Precedimo, dobro iztisnemo lističe in še vroč sirup prelijemo v čisto stekleničko.

Sirup lahko pripravimo brez kuhanja in sladkorja. Takega uporabljamo v kulinariki, za pripravo različnih koktajlov ali pa ga malo posladkamo z medom in pijemo dobro ohlajenega.

Sestavine

  • stekleno posodo s pokrovom in volumnom 2 litra
  • 10 g citronke
  • liter in pol cvetnih lističev
  • vodo

Priprava

1Lističe damo v stekleno posodo, dodamo citronko in do vrha zalijemo z prekuhano, ohlajeno vodo. Kozarec dobro zapremo in postavimo za en teden na sonce. Vmes ga nekajkrat pretresite.

2Ko je sirup narejen, cvetni lističi povsem zbledijo, tekočina pa se obarva rožnato. Takrat vsebino posode precedite in precejeni sirup prelijte v stekleničke.

- Oglas -

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

- Oglas -

Ne spreglejte

- Oglas -

Morda vas zanima tudi

- Oglas -