Morska paella

Morda vas zanima

- Oglas -

Kljub temu, da prava španska paella vsebuje meso in morske sadeže, smo vam mi pripravili različico z zgolj morskimi dobrotami.

Sestavine

  • 300 g riža
  • 1 rdeča paprika
  • 1 srednje velik paradižnik
  • 1 srednje velik korenček
  • 3 celi škampi
  • 8 celih kozic
  • 6 klapavic
  • pest vongol
  • 150 g kalamarov 
  • pol čebule
  • svež peteršilj 
  • 6 strokov česna
  • žafran (1 manjša vrečka – 0,12 g)
  • oljčno olje
  • sol in poper
  • mleta paprika v prahu

Postopek

1Pri kuhanju paelle je zelo pomembna priprava vseh sestavin.

2Na segreto olje damo 3 cele stroke česna, kozice in škampe. Na hitro popražimo in odstranimo iz ponve.  

3Kozicam odstranimo glave in škampom klešče (lahko tudi glave) in iz njih naredimo jušno osnovo. Glave in klešče damo v približno 1 l vode, dodamo korenček, pest peteršilja in česen, ki smo ga popražili, solimo, popramo in dodamo papriko v prahu. Kuhamo približni 30 minut.

4Medtem pripravimo ostalo. Čebulo in česen zelo drobno nasekljamo (vsako posebej) – tako drobno, da je že skoraj podobno pasti. Papriko narežemo na majhne, paradižnik pa na srednje velike kvadratke. Kalamare narežemo na kolobarje.

5Na zmernem ognju segrejemo oljčno olje, dodamo čebulo, ki jo malo posolimo in popražimo, da postane zlato-rjavo zapečena (ne zalivamo z vodo!). Ko se popraži, dodamo česen in papriko ter pražimo na zmernem ognju, dokler se ne razpusti, nato dodamo paradižnik in ponovno pražimo, da se razpusti. Vse skupaj mora zgledati kot pasta.

6Na koncu dodamo kalamare, jih popečemo in začinimo z  žafranom. Zalijemo s 750 ml jušne osnove, ki smo jo skuhali (na vsakih 100 g riža damo približno 250 ml jušne osnove). V ponev stresemo riž in ga s kuhalnico samo rahlo razporedimo po celi posodi. Paelle se ne meša! Po potrebi dosolimo in riž kuhamo po navodilih na embalaži.

7Zadnjih 5 minut na vrh dodamo školjke, popečene kozice in škampe in potresemo s svežim, nasekljanim peteršiljem. Ogenj povečamo in paello pustimo , da se riž od spodaj zapeče in izpari vsa voda. Preden postrežemo, pustimo počivati 5 do 10 minut, okrasimo z limono in postrežemo v ponvi.  

Prejšnji članekZdrobov narastek s figami
Naslednji članekŠipkova marmelada
- Oglas -

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

- Oglas -

Ne spreglejte

- Oglas -

Morda vas zanima tudi

- Oglas -