Klasičen recept, ki temelji na preprostih, a uravnoteženih sestavinah, iz katerih naredimo okusno kosilo.
Sestavine
- 1,2 kg očiščenih lignjev
- 1 kg krompirja
- 400 ml paradižnikove omake
- 100 ml suhega belega vina
- 3 stroke česna
- 1 žlica mlete paprike
- šopek sesekljanega peteršilja
- sol in poper
- 0,3 dl oljčnega olja
Postopek
1Lignje narežemo na obročke, lovke pa na manjše koščke. Speremo s tekočo vodo in jih dobro odcedimo. Stresemo jih na papirnato brisačko in osušimo.
2V večji ponvi segrejemo oljčno olje in dodamo nasekljan česen, ko ta zadiši, v ponev stresemo lignje. Dušimo nekaj minut, nato dolijemo vino. Na močnem ognju vremo nekaj minut, da izhlapi alkohol.
3Zalijemo še s paradižnikovo omako, znižamo temperaturo in pokrito kuhamo 15 minut.
4Medtem krompir olupimo in narežemo na majhne koščke. Dodamo ga v ponev, posolimo, popopramo in potresemo z mleto papriko. Lahko dodamo tudi malo pekoče paprike.
5Pokrito kuhamo še 20 minut, da se krompir zmehča. Preverimo, če je omaka preredka, odkrito kuhamo še 5-10 minut. Odstavimo z ognja, pustimo pet minut počivati, pred serviranjem potresemo z nasekljanim peteršiljem.