Vegetarijanska musaka z jajčevci je odlična jed, v kateri se družijo krompir, paradižniki in svež peteršilj.
Jajčevci v Sredozemlju in Aziji sodijo med osnovna živila. Najpogosteje jih pripravljamo v kombinaciji s paradižnikom, paprikami, bučkami, oljčnim oljem in česnom. Kot bogat vir prehranskih vlaknin, vitaminov, mineralov in antioksidantov jajčevci čistijo kri, uravnavajo delovanje srca, pospešujejo presnovo, zmanjšujejo tveganje za nastanek arterioskleroze in so odlično dietno živilo. Poskrbimo za svoje zdravje in si na svojem krožniku večkrat privoščimo tega kralja zelenjave.
Sestavine za vegetarijansko musako z jajčevci
- 5-6 večjih krompirjev
- 1 večji jajčevec (750 g)
- 1 srednje velika čebula
- 1 strok česna
- 2-3 srednje veliki paradižniki
- 200 ml oljčnega olja
- šopek svežega peteršilja
- sol
- poper
Sestavine za bešamel
- 200 ml bio riževe smetane za kuhanje
- 100 ml riževega mleka
- 150 g sveže naribanega parmezana* (po želji)
- 50 g masla* (po želji)
- 1 žlička suhega kopra
- 1 žlička bio kurkume
- sol
- poper
Postopek
1Jajčevec olupimo in narežemo na pol centimetra debele rezine. Rezine položimo v večje cedilo in po plasteh vanj zlagamo rezine jajčevcev. Vsako plast osolimo. Cedilo namestimo nad umivalnik ali večjo posodo. Ta postopek bo iz naših jajčevcev sprostil odvečno tekočino, jajčevci pa bodo izgubili značilen grenak okus.
2Krompir olupimo in narežemo na pol cm debele rezine. Krompirjeve rezine pokuhamo v osoljeni vodi, da se nekoliko omehčajo. Vrejo naj približno 5 min.
3Paradižnike blanširamo in jih narežemo na kockice. Čebulo olupimo in drobno sesekljamo. Česen narežemo na rezine. Natrgamo ali sesekljamo peteršilj.
4V ponvi segrejemo oljčno olje in vanj stresemo drobno sesekljano čebulo. Pražimo na zmerni temperaturi približno 5 minut. Dodamo na lističe narezan česen, premešamo in pražimo še približno minuto, da česen zadiši. V ponev stresemo na kockice narezan paradižnik, solimo in popopramo po okusu. Dušimo na zmerni temperaturi še približno 7-10 minut.
5Jajčevce vzamemo iz cedila, s prsti z njih očistimo sol in jih osušimo na kuhinjski krpi. Na štedilnik postavimo ponev in jo dobro segrejemo. Na žlici ali dveh oljčnega olja kolobarje jajčevcev z obeh strani popečemo. S tem postopkom preprečimo, da bodo jajčevci (kasneje med kuhanjem) vsrkavali maščobo ali tekočino naše omake iz paradižnikov. Tako bodo obdržali svoj značilen okus. Pečene jajčevce nato zložimo na papirnate brisačke in iz njih popivnamo odvečno maščobo.
6V posodico ali na leseno podlogo grobo naribamo parmezan.
7Pečico segrejemo na 180°C. Pripravimo bešamel. V manjši posodi segrejemo riževo smetano, mleko, pridamo ščep soli in popra, kurkumo in maslo. Ob stalnem mešanju kuhamo, da se maslo raztopi. Dodamo koper in odstavimo z ognja.
8Pripravimo srednje velik pekač (ali tri manjše keramične pekače) in ga premažemo z oljem. Pokapljamo z nekaj žlicami bešamela in vanj naložimo prvo plast krompirja. Na krompir naložimo plast jajčevcev, nanje pa naložimo plast paradižnikove omake. Potresemo s svežim peteršiljem in polovico grobo naribanega parmezana. Zadnja plast je rezervirana za krompirjeve kolobarje, posipane s preostankom parmezana.
9Tako pripravljen pekač zalijemo z bešamelom in potisnemo v ogreto pečico ter pečemo 30-35 minut oziroma toliko časa, da se zgornja plast zlato-rumeno zapeče. Pred serviranjem pustimo, naj počiva še 10 minut, nato postrežemo.
Nasvet
V kolikor nam pri kuhi sestavine ostajajo, postopek plastenja ponavljamo, dokler ne uporabimo vseh sestavin. K bešamelu lahko dodate dve umešani jajci.
*Iz recepta lahko brez slabe vesti izpustite sveže nariban parmezan in maslo in ju nadomestite s kokosovo maščobo ali oljčnim oljem ter naribanim veganskim sirom po okusu.