Srbski sataraš je priljubljena balkanska jed, polna barvitih zelenjavnih okusov, ki prinaša toplino domače kuhinje.
Ta okusna zelenjavna mešanica paprik, paradižnika in čebule, nežno dušena do popolnosti, je idealna kot priloga, lahek glavni obrok ali topla predjed. Verjame se, da je sataraš soroden madžarskemu lecsóju ali turškemu menemenu, kar dodatno poudarja njegov kulinarični šarm
Sestavine za srbski sataraš
- 2 velika čebula (rumena ali bela)
- 4–5 barvitih paprik (rdeče, rumene, zelene)
- 3–5 zrelih paradižnikov (Rome ali podobni so najboljši)
- 3–4 žlice sončnične ali oljčnega olja
- 1 čajna žlička sladkorja (po želji)
- sol
- poper
- 1 žlica Vegete ali zelenjavne jušne osnove (neobvezno)
- 2 stroka česna, drobno sesekljana (neobvezno)
- sveži peteršilj za dekoracijo (neobvezno)
Postopek
1Čebulo olupite in narežite na tanke rezine. Paprike očistite, odstranite semena in jih narežite na trakove. Paradižnik prelijte z vročo vodo, da ga boste lažje olupili, nato ga narežite na kocke.
2V večji ponvi segrejte olje na srednji temperaturi. Dodajte čebulo in jo počasi dušite približno 10 minut, da postane prosojna. Če uporabljate česen, ga dodajte nekaj minut pred koncem praženja čebule.
3Dodajte narezano papriko in jo pražite približno 10 minut, da se zmehča. Če je potrebno, prilijte malo vode ali jušne osnove, da se ne prime na dno.
4Dodajte narezan paradižnik ter po želji sladkor, Vegeto, sol in poper. Vse skupaj dušite še 20 minut, da zelenjava spusti sok in se okusi povežejo.
5Odstranite pokrov in kuhajte še nekaj minut, da odvečna tekočina izpari. Sataraš mora imeti sočno, a ne preveč tekočo teksturo.
6Sataraš potresite s svežim peteršiljem ali origanom. Postrezite ga kot prilogo mesu, s kosom kruha ali pa kot samostojen lahek obrok.