Poletje, pikniki, dobro meso in še boljše priloge – ena od teh so lahko tudi pohani jajčevci. Še hladni so odlični.
Sestavine za pohane jajčevce
- 2 velika jajčevca
- 2 jajci
- 75 g moke
- 100 g drobtin
- sol
- poper
- olje za cvrtje
Postopek
1Jajčevce operemo in narežemo na centimeter debele kolute. Razporedimo jih na rešetko in potresemo z grobo soljo. Pustimo, da se pri sobni temperaturi odcejajo slabo uro. Nato jih oplaknemo pod tekočo vodo in osušimo.
2Jajci v globokem krožniku dobro razžvrkljamo s ščepcem soli in popra. Pripravimo si 3 krožnike, na enega damo moko, v drugem imamo jajca, na tretjega pa stresemo drobtinice.
3V večji ponvi segrejemo olje za cvrtje na približno 170°C, preverimo s kuhalnico tako, da jo potopimo v olje, in ko se okoli nje začnejo delati mehurčki, je olje pravšnje.
4Vsak kos jajčevca najprej pomočimo v moko, nato v jajce in nazadnje v drobtinice. Z dlanmi malo pritisnemo, da se drobtine lepo oprimejo jajčevca.
5Cvremo jih v več rundah približno pet minut, vmes jih s kuhinjsko pinceto obrnemo. Med cvrtjem se ne smejo dotikati med samo, olja mora biti dovolj, da plavajo v njemu. Odlagamo jih na papirnato brisačko, da vpije odvečno olje.
6Postrežemo z jogurtovo ali paradižnikovo pikantno omako.