Pohane bučke so zanimiva poletna jed, ki ji z različnimi omakami ali začimbami pričaramo popolnoma različne okuse.
Sestavine
- 2 veliki bučki
- 2 jajci
- 75 g moke
- 150 g drobtin
- 50 g sveže naribanega parmezana
- 1 žlička svežega, nasekljanega timijana
- sol
- poper
- olje za cvrtje
Postopek
1Bučke operemo in narežemo na centimeter tanke kolute. Razporedimo jih na kuhinjsko brisačo in osušimo.
2Jajci v globokem krožniku dobro razžvrkljamo s soljo, timijanom in poprom. Pripravimo si 3 krožnike, na enega damo moko, v drugem imamo jajca, na tretjega pa stresemo drobtinice, ki jim primešamo še parmezan.
3V večji ponvi segrejemo olje za cvrtje na približno 170°C, kar preverimo s kuhalnico tako, da jo potopimo v olje – ko se okoli nje začnejo delati mehurčki, je olje segreto.
4Vsak kos bučke najprej pomočimo v moko, nato v jajce in nazadnje v drobtinice. Z dlanmi malo pritisnemo, da se drobtine lepo oprimejo bučk.
5Cvremo jih v več rundah, približno pet minut in vmes jih s kuhinjsko pinceto obrnemo. Med cvrtjem se ne smejo dotikati in olja mora biti dovolj, da plavajo v njemu. Odlagamo jih na papirnato brisačko, da vpije odvečno olje.
6Postrežemo takoj, in sicer z jogurtovo ali, še bolje, s pikantno omako.
Nasvet
7Namesto timijana lahko uporabimo peteršilj, pehtran, drobnjak ali kar vam je všeč. Odlično se podata tudi pekoča ali sladka paprika.